SEYİT ÖMER YILDIZ

Geçmişte şehirlerde dahi giyilen ve vatandaşın yokluk dönemlerinde en çok kullandığı zamanının en gözde ayakkabıları “kara lastik” ayakkabıları bugün neredeyse bilen kalmadı.

Sivas’ta 33 yıldır kara lastik ayakkabıların satışını yapan bir kaç esnaftan birisi olan Selami Çamsarı; “  Eskiden bu ayakkabılar gerçekten çok değerliydi, köylerde, ilçelerde hatta şehirlerde dahi insanlar bu ayakkabıları giyerdi. Çünkü vatandaşın alım gücü belliydi ve çok fazla da bugün ki gibi fabrikasyon üretim ayakkabılar yoktu”dedi.

Çamsarı; “ Aradan yıllar içinde kara lastik dediğimiz ama birçok farklı renkte üretilen bu ayakkabılara giderek ilgi azaldı. Sağlık açısından pekte uygun olmayan bu ayakkabıları o dönemde kadını erkeği herkes kullanırdı. Şimdilerde ise sadece insanlar bu tür ayakkabıları köylerde iş yaparken yada dağlarda yetişen meyveleri toplamak için dağlara çıkarken kullanıyorlar.” şeklinde konuştu.

Selami Çamsarı; “ Kara lastik ayakkabıları şuanda 10 lira ile 20 lira arasında değişen fiyatlarda satıyoruz. Ama çokta alan yok açıkçası, çünkü insanlar unutmaya başladı. Eski toprak dedğimiz büyüklerimiz gelip alıyorlar bazen köylerinde kullanmak için o da çok fazla değil zaten. Şuan çocuk beden ayakkbılar ise hiç satılmıyor ama çeşit olsun diyede yinede biz bulunduruyoruz. Bunlar bizim kültürümüz ama gelişen teknoloji ve yenilikler karşısında da ister istemez bazı şeyler yerini kaybediyor” diyerek açıklamasını sonlandırdı.