MELTEM DUMAN

Son baharın yüzünü göstermesi ile vatandaşı yakacak telaşı sardı. Genellikle orta ve düşük bütçeli insanların kışlık yakacak olarak kullandığı kömür fiyatları da zamlardan nasibini aldı. Kış memleketi olan Sivas’ta kış yakacak hazırlığını yapan vatandaşlar kömürcülerde soluğu aldı.

Genel manada geçen yıla oranla satışlarda yüzde 100’e yakın zam yapıldığını vurgulayan kömür işletmecisi Muhammed Akyel, alım gücünün azaldığını, vatandaşların taksitlerini ödemekte zorlandığını belirtti.

16 yıldır bu sektörde yer alan Muhammed Akyel, “ Pandemi ile halkın alım gücü azaldı. Talep var ancak 1 buçuk ton yerine 1 ton alıyorlar. Fiyatta yüzde 100 artış oldu. Kömürde bu sene ahvaki şekilde zamlandı. Daha önce hiç bu kadar yükselme olmadı. Geçen sene sattığımız kömürde 1050 TL’den 1900 TL’ye kadar artış oldu. Doğalgaza gelen zamda işlerimizi etkiledi. Talep hep var. Çünkü doğalgaz olmayınca evi ısıtmak için mecbur kömür kurtarıcıdır. Kömürlerin markasına göre fiyat değişiyor. Ucuz etin yahnisi yenmez, tabiki de kaliteye göre artış fiyatı değişiyor. İthal kömür genelde 2’ye ayrılıyor. Yıkanmış mal ve yıkanmamış mal diye. Yıkanmamış kömürde taş çıkma ihtimali olduğu için onların fiyatları genelde uygun oluyor. Birinci sınıf kömürlerin fiyatı daha yüksek olur “şeklinde konuştu.

Son olarak akyel, soba kullanıcısı olan vatandaşların akşam uyumadan önce olası zehirlenmeleri önlemek adına sönen ateşin dökülmesini ve tekrar yanmış kömürün üzerine yenisini atmaktan kaçınmaları konusunda uyararak sözlerini sonlandırdı.