SEYİT ÖMER YILDIZ

Güdük Minare adıyla bilinen ve en son 2006 yılında restore edilen Şeyh Hasan Bey kümbeti kar sularının erimeye başlamasıyla daha fazla zarar görmeye başladı.

1347 yılında vefat eden Şeyh Hasan Bey için babası Eratna Devletinin kurucusu Alladdin Eratna tarafından kesme taşlarla yapılan ve halka arasında Güdük minare olarak bilinen eser zamanla dökümleye başladı ve son restorasyonu 15 yıl önce yapılan Şeyh Hasan Bey kümbeti giderek zarar görmeye devam ediyor.

Şeyh Hasan Bey kümbeti etrafında ki esnaflar ise; “ Yıllardır burada esnaflık yapıyoruz ve Sivas’ın en güzel eserlerinden biri olan Güdük Minarenin her geçen gün duvarlarının döküldüğünü görmek bizleri üzüyor. Geçmişte yine bir restoran yapılmış ancak o da şuanda yetmiyor. Görüldüğü üzere birçok yerden taşlar düşmüş durumda, yağmur ve kar suları ile de düşmeye devam ediyor” dediler.

Esnaflar; “ Bu tür işlerde çalışmalar gerçekten yavaş ilerliyor, daha önce bir çok kişi burayı gündeme taşıdı ama halen bir çalışma ya da bakım yapılmadı. Son aldığımız duyumla Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca burası için uğraşıyormuş, şuan tek umudumuz o. Çünkü ne bizler ne de Sivas halkı böylesine güzel bir eserin yok olmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandılar.

Edinilen bilgilere göre Şeyh Hasan Bey Kümbeti’nin herşeyini hazır olduğu proje çalışmasının tamamlandığı ve ihale aşamasına geldiği öğrenildi.