MELTEM DUMAN

Hazır giyim sektörünün yaygınlaşmasının ardından terzilerin kapısının tadilat harici çalınmadığından şikayetçi olan imalatçı Cemal Kılcı, dükkanlarının sadece tadilattan tadilata çalındığını söyledi.

Herşeyi hazır kullanan toplum olduğumuzu, bir o kadar da eskiye özlem duyulduğunun altını çizen esnaf Cemal Kılcı, “İnsanlarımız eskiye özlem duysa da hazır pratik olanı tercih ediyor. Meşakkatli olana yönelmek yerine kolay olanı seçiyor.  Okul için forma imalatı, kep, cübbe gömlek gibi bir çok şeyin imalatını yapıyoruz. Kişinin isteğine göre değişebilen ürünler ortaya çıkarıyoruz. Ama bir o kadar da toplumumuz hazırcı. Beklemeyi sevmediklerinden mağazalarda satılanı alıyor insanlar. Özel yapılanları değil” dedi.

Vatandaşların küçük işletmeler yerine mağazalara yönelmesini eleştiren esnaf Cemal Kılcı, “İmalat olarak gerideyiz. Hazır giyime yöneldiğimiz için genelde hazır giyim çıktığından dolayı işlerimiz pekte hareketli değil. 20-30 sene önce hazır giyim yoktu. Takım elbise, bayan elbisesi, tunik gibi dikimler yapılırdı. Şimdi maalesef hazır giyim terziliğin önüne geçti. Paça daraltma, abiye daraltma, fermuar değiştirme gibi işlemler geliyor bize. Bizim imalat konusunda büyümemiz, gelişmemiz lazım. Gençlerimiz işsizler. Fabrika kurulması lazım. En azından 3-4 tane fabrika kurulsa. Usta bulamıyoruz. Kimse kar edemem diye imalata yanaşmak istemiyor. İşinin ehli ustalara hak ettikleri ekmeği yemeleri için fırsat verilsin istiyoruz” ifadelerini kullandı.