Mehmet TIRPAN

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas’ın girişinde ve çıkışında bulunan kantarların çiftçilere ve besicilere 100-150 kg civarında taşıma sınırını aştığı için ağır cezalar yazıldığını söyledi.

Çiftçilerin ürettiği mahsulünü köyde tartacak bir imkânının olmadığına dikkat çeken Başkan Çetindağ, “Çiftçimiz hayvanını pazara veya başka bir yere götürmek adına bir pikap tutuyor ve yola çıkıyor. Kantarlarda yapılan tartma işlemlerinde 100-150 kg taşıma sınırının üstünde kilogram ortaya çıkabiliyor. Kantarda görevli olan arkadaşlar taşıma sınırı aşıldığı için yüklü bir miktarda ceza kesiyor. Çiftçinin ne yapması lazım hayvanını araçtan indirip ortadan ikiye mi bölsün” dedi.

Konuyu Sivas Valisi Salih Ayhan’a ileteceğini aktaran Çetindağ, “Küçükbaş hayvanlarını başka bir yere götürmek isteyen besici ağırlık noktasında sıkıntı yaşayan hayvanını kantarın oraya mı bıraksın gitsin. Bu konuda bazı esnekliklerin olması lazım. Yolun zarar görmemesi lazım evet katılıyorum ama 100-150 kilogramla yol zarar mı görür. Belirli zamanlarda hayvanlarını pazara götürenlere bu konuda biraz müsamaha gösterilmeli. Tabi ki aynı kişi devamlı kurallara uymuyorsa buna itirazımız yok gerekli cezai işlem yapılsın. Traktörü ile buğday taşıyan çiftçilerimiz var. Bu çiftçi kardeşlerimize de zaman zaman sıkıntı yaşıyor. Köylerde kantar yok ki çiftçi yükünü ona göre ayarlasın. Belirli zamanlarda bu konulara göç yumulmalı. Çiftçi üretim yapıyor da biz ekmek yiyoruz. Kendi malını yüklemiş çiftçi ya ofise malını getirir ya da buğday pazarına malını götürür. Yani çiftçinin gideceği yer belli” ifadelerini kullandı.