MELTEM DUMAN

Binbir derde deva olan üzüm pekmezi çocuklarda ve yetişkinlerdeki kansızlığı önlemesi nedeni ile yoğun ilgi görüyor.

Demir ve kalsiyum bakımından zengin olduğu belirtilen ve özellikle süt çocuklarında besin kaynağı olarak kullanılan üzüm pekmezine ilginin kış aylarında daha da arttığını belirten baharat işletmecileri, Kansızlık gelişimi açısından risk grubu olan 4 ila 36 ay arasındaki çocuklara üzüm pekmezi verilmesiyle kan  seviyesinin yükselebileceğini söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan baharat işletmecisi, “Üzüm pekmezinin çocuklarda ve zaman zaman da yetişkinlerde görülen kansızlığı önlediğini söyleyebiliriz. Bu şifalı pekmezi kış aylarında özellikle tüketmeleri vatandaşlarımızın bağışıklıklarını arttırdığı gibi kan değerlerini normale bindirerek kansızlık gibi rahatsızlıklarına karşı bariyer görevi üstlenmesi açısından oldukça önemli. Fiyatlarımızda çok pahalı değil, katı üzüm pekmezinin kilosunu 45 TL’den satıyoruz” dedi.

Yetişkinlerde  görülen kansızlığın önüne geçmek için üzüm pekmezinin koyu, sulandırılmış veya tahinle birlikte karıştırılarak tüketilmesini tavsiye ederek, aynı zamanda çocukların da kansızlığı önlemek adına tüketilmesinde sakınca olmadığına dikkat çeken  baharat işletmecisi, “Birçok gelişmiş ülke çocuklarında, özellikle ilk bir yaşta sık görülen bu hastalığı önlemek için çocuklara, çeşitli demir ilaçları, mamalar, özel bisküvi ve çörekler veriliyor. Fakat Türkiye'de halkın büyük bir bölümünün ekonomik gücü bunları almaya yetmiyor. Bunun için 4 aydan itibaren bebeklere, günde 2-3 kez, bebeğin her bir kilosu için 5-10 gram arasında hesaplanarak verilen sulandırılmış veya katı pekmez kansızlığın gelişimini önlüyor" ifadelerini kullandı.