MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Kanser Hastalığı ile ilgili Cumhuriyet Üniversitesinde bilimsel çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bilimsel çalışmaların kısa sürede netice vermediğini hatırlatan Rektör Yıldız, “Yerli ve milli kanser ilaçları geliştirme noktasında 33 hocamız çalışma yapıyor. Kanser verilerini toplayarak analiz eden bir yazılım da geliştirdik. Yapay zeka kullanarak kanser verilerini topladık. Veri toplama çalışmalarının ardından ilaç geliştirme çalışmaları ile ilgili sonuçlar almaya başlayacağız” dedi.

Bölgenin ve şehrin bir diğer problemi olan kene konusunda da çalışmaların sürdüğünü aktaran Rektör Alim Yıldız, “2003 yılında ilk kez Tokat civarında görülen hastalıkla ilgili kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. İlk vakalar üniversitemize gelmişti. 2003 yılından itibaren Türkiye’de görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı vakasının yüzde 20’si bize geldi. Bundan dolayı da hocalarımız çok tecrübeliler. Veriler elimizde. Dünyadan bir çok bilim adamının katıldığı bir proje destek olduk. Aşı çalışmalarında bir aşamaya gelindi. Aşı ile ilgili maymunlar üzerinde deneme yapıldı netice alındı. Bu konu hakkında bir aşı geliştirildi. Neticesini de alacağız” ifadelerini kullandı