MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Covid 19’la ilgili halen bilinmeyen bir çok şeyin olduğunu, covid hastalığının vücudun tüm alanlarını etkilediğini söyledi.

En fazla solunum sistemini seven virüsün önce üst solunum yolununa daha sonra akciğerleri ciddi derecede olumsuz etkilediğini aktaran Başhekim Doğan, “Covid salgını ile bir çok yayınlar çıkmaya başladı ve bilgiler gelmeye başladı. Bilgilerin çoğu net değil. Bu bilgilerin netleşmesi için daha bir çok meteanalizler bakılacak. Ondan sonra gerçek veriler ortaya çıkmaya başlayacak” dedi.

İnsan vücudundaki akciğere bulaşan virüsün insanlarda ciddi derecede nefes almayı zorlaştırdığının altını çizen Doğan, “Virüs kanda pıhtılaşma durumlarına da neden olabiliyor. Ölümlerin bir kısmıda böyle gerçekleşiyor. Sonumun yetmezliği ver damar hastalıkları nedeniyle hastaların bir kısmı hayatını kaybediyor. Virüsün bazı insan vücutlarında kalıcı hasar bıraktığı söyleniyor. Bu kesinlikle bilinen birşey değil ancak zamanla bunu hep birlikte göreceğiz. Bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. Bunu şuan kimse iddia edemez. Bu konu zaman alacak önemli bir araştırma. Bu araştırmanında geniş kitlelerde yapılmış olması gerekiyor. Şuan herkes bu konuda çalışma yapmaya çalışıyor ancak bu çalışmaların daha sonra derlenip toplanıp metaanalizlerle değerlendirilmesi gerekir. Şuan insan vücudunda hasar bırakıp bırakmadığını söylemek mümkün değil. Covidin septomları bazı kişilerde uzun süre belirti gösterebiliyor. Mart ayında covid olup halen şikayeti devam eden hastalar var. Bu konuda net bir şey yok. Sürekli şikayetleri olan hasta covid hastalığını 2. kez veya 3. kez geçirmiş olabiliyor. Hastanemizde çalışan bir hocamız 3 kez covid hastalığını atlattı. Bu durum kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olmasından veya bağışıklık sisteminin tam anlamıyla cevap verememesinden kaynaklanıyor. İnsanlar aşı olsa veya covid geçirse dahi yine maske mesafe ve temizlik kurallarına riyaet etmeliyiz. Hastalık küresel bir şekilde kontrol altına alına kadar oldukça dikkatli olmalıyız. Bu konular dediğim gibi ciddi derecede araştırıldıktan sonra sonuçlar elde edilebilir” ifadelerini kullandı.