SEYİT ÖMER YILDIZ

Kan bağışının hem sağlığımız açısından hem de ihtiyacı olan kişiler açısından önemi tartışmasız bir gerçek olduğu bilinirken Sivas’ta 64 il içerisnde kan bağışında birinci sırada yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan ve Atatürk Kongre ve Etnografya müzesi’nin yanıda ki turişzm bürosunun tahsis edilmesi ile kullanılmaya başlanılan Kızılay kan merkezinin bu sayede ulaşılabilirliğide daha kolay geldi. Mevcut Kızılay binasında sadece plazma bağışı alınırken yeni hizmete giren yerde ise kan bağışçılarından kan alınıyor.

Sivas’ta ise edinilen bilgilere göre ortalama 40 ünite kan alınırken bu kanı verenlerin yaş ortalaması ise 25 -40 yaş aralığında bulunuyor. Ayrıca yeni kan merkezi vatandaşların daha göz ününde bulunduğu içinde kan bağış oranının ilerleyen günlerde dahada artması bekleniyor.

Bilindiği üzere düzenli olarak kan vermek kalp krizi ihtimalini yüzde 90 oranında azalttığı gibi, bağ ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıların giderilmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca kan verdiğimizde AIDS, hepatit B, Hepatit C gibi taramalardan ücretsiz olarak faydalanmış oluyoruz.