MEHMET TIRPAN

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) Sivas Şube Başkanı Birol Duman, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin yine tutumadığını, ortaya çıkan enflasyon oranından kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşlarının güncellenmesini istedi.

Geçen yıl Merkez Bankası'nın 2022 yılı için enflasyon tahmininin yüzde 7.8 olduğunu hatırlatan Başkan Duman, “2021 yılında öngörülen enflasyon tahmini üzerinden yetkili ama etkisiz sendika ile hükümet arasında kamu çalışanlarına verilecek zam için göstermelik pazarlık yapılmıştı. 2022 yılı için yüzde 5 + yüzde 7, 2023 yılı için ise yüzde 8 + yüzde 6 artış oranı için imzalar atılmıştı. Toplu sözleşmenin hemen ardından Merkez Bankası tahminlerini güncelledi ve yükseltti.” dedi.

Günümüzdeki enflasyon oranına bakıldığında yine kamu çalışanlarının maaşlarının eridiğini savunan Başkan Duman, “Merkez Bankası'nın ilk tahmini yüzde 7.8 idi. Daha sonra bu tahmin yüzde 11.8’e, ardından yüzde 23.2’ye, sonrasında yüzde 42,8’e, ardından yüzde 57.92'ye ve son olarak da daha yılın ortasındayken yüzde 64.5'e yükseltti. Merkez Bankası tahminlerini güncellerken Merkez Bankası'nın tahminleri doğrultusunda verilen kamu çalışanlarının ve emeklilerinin artışları güncelleniyor mu? Tabii ki hayır. Toplu sözleşmenin ikinci yılında da aynı kayıplar artarak devam edecektir. Sözde yetkili ama etkisiz olan malum sendikanın konuya ilişkin herhangi bir açıklaması veya tepkisi de yoktur. Kamu çalışanlarının hakkının korunması için öncelikle şimdiye kadar olan kayıplar karşılanmalı, enflasyon farkının haricinde sabit gelirlileri gerçek enflasyon karşısında ezdirmemek için ek zam yapılmalıdır. Toplu sözleşmenin iki yılda bir yapılması da kabul edilemez. Bulunduğumuz ortamda iki yılda bir yapılan toplu sözleşme nedeni ile kamu çalışanları ve emeklileri için büyük kayıplar oluşmaktadır. Bu nedenle nasıl ki bütçe her yıl yapılıyorsa toplu sözleşme de her yıl yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.