HALİL YAVUZ CANPOLAT

İlimizde zaman zaman çırak bulmakta yaşadıkları sıkıntılarla gündeme gelen kalaycılar, mesleklerinin yok olmasından endişeli.

Bir zamanlar hemen hemen her mahallede bulunan kalaycıların gelişen teknoloji karşısında yok olduğunu aktaran Yunis Şevral, “Yaklaşık 40 yıldır kalaycılık yapıyorum. Aynı zamanda bir dönemin gözde mesleklerinden olan kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyorum. Ancak gelişen teknoloji bu mesleği bitirmek üzere. Zaten bu mesleği devam ettirecek çırakta bulamıyoruz” dedi.

Çırak bulmakta zorlanılan dede mesleklerinin artık günümüzde yok olmaya başladığını aktaran Şevral, “Yok olan meslekler arasında olan kalaycılık mesleğini artık ilimizde iki kişi yaşatmaya çalışılıyor. Ben Ortaokulu bitirdikten sonra liseye gitmedim babamın yanına gelerek bu mesleği icra ettim. En az 15 yaşından bu yana kalaycılık yapıyorum. Yani 30 yıldan fazla kalaycılık yapıyorum. Sivas’ta kalaycı neredeyse kalmadı. Meslek bitmek üzere. Her zorluğa rağmen kazanıyoruz. Evimize ekmek götürüyoruz. Yetkililer bu mesleğe destek vermiyor da ilgide göstermiyor. Salgından sonra kalay fiyatları da yüzde 100 arttı. 200 TL olan kalay 15 gün içerisinde 400 TL’ye çıktı. Kalay çok pahalı oldu” ifadelerini kullandı.