MELTEM DUMAN

Yaşlısı, genci ile sosyalleşme merkezi olan kıraathaneler ve çay evleri açıldı. Azda olsa yaşanan yoğunluk işletme sahiplerinin yüzünü güldürdü. Geçmişten bugüne devam eden kahvehane kültürü salgından sonra da yaşamaya devam edecek.

İşletmeciler, vakit geçirme ve sohbet etme yeri olarak kullanılan kahvehanelerin pandemi döneminde kapandığını, bu süreçte ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını, normalleşme ile birlikte zor zamanları geride bırakmaya çalıştıklarını belirttiler.

İşlerinin yavaş yavaş açıldığını ifade eden işletme sahibi Yılmaz Çelik, “Sivas emekli şehri. Halk boş vakitlerini kahvehanede ve çay ocaklarında geçiriyor. İnsanlar sohbet ederek, namaz vaktine kadar oturuyor. Motivasyon sağlayıp aynı zamanda ülke gündeminin tartışılıp konuşulduğu kıraathaneler ve çay evleri eskiden olduğu gibi günümüzde de önemini koruyor. 40  senedir ki çaycılık yapıyorum. Pandemi öncesinde işlerimiz iyi idi. Mesela günlük 250-300 çay satıyorsak şimdi 100 çaya düştü. İşlerimiz yarı yarıya azaldı diyebiliriz. Salgın öncesi durum çok daha iyi idi. İnsanlar şuan kahvehanelere çekinerek geliyor. Kahvehanelerde öğlene kadar 3-5  kişi oluyor, öğleden sonra hiç kimse gelmeye biliyor da. Bide burada çalışmalar var. Onunda çok etkisi var. Her taraf kapalı diye müşteride gelmiyor. Toz toprak, gürültü diye gelen yok. İşlerimizin eskisi gibi olmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.