HANİFE KANAT

Sivas'ta kahve üreticiliği yapan İsa Güngör Türk kültürünün mihenk taşlarından olan Türk kahvesi ile ilgili bilgiler verdi.

Türk kahvesinin geçmişinin uzun yıllara dayandığının altını çizen Güngör; "Kahvede mutluluk var, dokunmak var. Burada esas olan insana dokunabilmek, biz insanlara kahve ile dokunuyoruz. Bu amaçla çıkınca yola, muhabbette, sevgide, kahvede yerini buluyor" dedi.

Güngör; "Osmanlı döneminde padişahlardan birine Etiyopya’dan belirli bir miktar çiğ kahve hediye olarak gönderiliyor. Saray aşçılarına verilen kahve nasıl işleneceği bilinmediği için kavuruluyor, öğütülüyor ve Türk kahvesi kıvamına getiriliyor. Var olan mahsül işleme noktasında Türk kahvesine uygun niteliği dönemin padişahı sayesinde kazanılmış oluyor. Kahve kültürü dünya da çok eski ancak diğer ülkelerin işleme şekli çok farklıydı biz farklı bir bakış açısı kazanmış oldu. Kahveyi Türk kahvesi tekniğiyle yapan başka bir ülke yok." açıklamasını yaptı.

“KAHVE TASAVVUF İLE BAĞLANTILIDIR”

Sohbete, Muhabbete eşlik eden Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran özelliğinin birazda toplumsal bakış açısı olduğunu söyleyen Güngör;" Herkesin her zaman farklı ihtiyaçları vardır. Kişi kahveyi biliyorsa, içebiliyorsa ve o tadı alabiliyorsa kahveyi niye içtiğini bilmez sadece ihtiyacı olduğu için içer. Kahve içmek insanın birazda kendine vakit ayırmasıdır" diye ekledi.

Yöreden yöreye değişen Türk kahvesinin kaliteli olup olmadığını anlayabilmemiz için de ipuçları veren Güngör; "Kahvenin kavurma dereceleri çok önemlidir. Kalite çekirdekten gelip kavurma ile harmanlanır." Dedi.