MEHMET TIRPAN

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Beşir Köksal, covid 19 salgınının halkın üzerinde daha hafirletme açısından hükümetin bir dizi tedbirle aldığını, bu sebepten dolayı bazı işletmelerin kapatıldığını bu süreçten en çok etkilenenin esnaf ve sanatkarlar olduğunu söyledi.

Esnafın sorunlarını sıkıntıları ilgili makamlara ve yerlere götürmekle görevli olduklarını aktaran Köksal, “Belirli aradan sonra bazı işletmeler açıldı. Şuanda kahvehaneler de açıldı ama oyun yasak olduğu için çoğu üyemiz kahvelerini açmadılar. Bu insanların da çalıştırdıkları insanlar var. Dükkan kiraları, ssk primleri de işliyor. Sivas’ta ciddi sayıda kahvehane var. Kahvecilik mesleği 500 yıllık bir kültür. Kahvehaneler sohbet yerleridir. Dostlukların arkadaşlıkların kurulduğu yerlerdir.” dedi.

Salgın dolayısıyla alınması gereken tedbirlere ilişkin kehveci esnafınında belirli tedbirler alabileceğini vurgulayan Köksal, “Örneğin kahveci esnafımız 10 tane okey masası varsa 10 tane daha yaptırabilir. 10 masayı birgün diğer 10 masayı diğer gün kullanabilir. Oyun oynanan okey taşlarının dezenfekte işlemleri her gün yapılabilir. Sosyal mesafe, hijyen ve maske kurallarına riayet ediliriz diyoruz. Ancak eğlence mekanı olarak geçtiği için kahvehaneler oyun oynanamıyor. Kahvehaneler aslında eğlence yeri değil. Eğlence yerlerinde alkol ve canlı müzik olur. Restorant ve berberler açık. İnsanlar her türlü ihtiyacını karşılıyor. Kahvehanelerde bulaş riski fazla ise günlük kullandığımız cebimizdeki para günde 50 kişi el değiştiriyor. Kahvehane işletmecileri isyan edecek duruma geldi. 6 aydır kapalı olan kahvehanelerde çalışan işçi ve işletmeciler evine ekmek parası götüremiyor. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla gereken görüşmeleri yaptık. Görüşmediğimiz yer kalmadı. Esnaflar devletimiz kredi verdi. Ancak bu kredilerin ödemelerini kazanamayan esnaflar nasıl ödeyecek. Biz kapalı olan iş yerlerine nakdi yardımda bulunulması noktasında devletimizden taleplerimiz var. Yine işçilere de ekonomik yardımda bulunulmalı. Bu insanlar evlerine ekmek götürebilmeli. Yine esnaflara kira desteği verilmesini istiyoruz. Kredi taksitlerinin yıl sonununa kadar ötelenmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.