Danimarka, 2026 yılı itibarıyla kadınları da zorunlu askerliğe dahil etmeye hazırlanıyor. Ülkede, şu an için yalnızca erkekler zorunlu askerlik hizmeti yaparken, kadınlar yalnızca gönüllü olarak askere alınabiliyor. Yeni açıklama, Danimarka Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu ve askerliğe ilişkin önemli değişiklikler içeriyor.
Kadınlar Zorunlu Askerliğe Dahil Edilecek
Danimarka'da 18 yaş ve üzeri erkekler için askerlik zorunlu iken, kadınlar gönüllü askerlik yapabiliyordu. Ancak 2026'dan itibaren, kadınlar da erkeklerle eşit haklara sahip olarak zorunlu askerliğe tabi olacak. Danimarka hükümeti, bunun yanı sıra askerlik süresini de 4 aydan 11 aya çıkarma planlarını açıkladı.
Başbakan Frederiksen: "Savaştan Korunmak İçin Silahlanıyoruz"
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, askeri hazırlıkların ülkenin savunma güvenliğini güçlendirmek amacıyla yapıldığını belirterek, “Savaş istediğimiz için değil, savaştan korunmak istediğimiz için silahlanıyoruz” dedi. Danimarka, savunma bütçesini 6 milyar dolar artırarak NATO’nun harcama hedeflerine ulaşmayı hedefliyor.
Cinsiyet Eşitliği Adımı Geldi
Başbakan Frederiksen, zorunlu askerlik uygulamasının cinsiyet eşitliği açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, bu adımın "tam bir cinsiyet eşitliği sağlayacağını" ifade etti. Yeni düzenleme ile erkekler ve kadınlar arasındaki askerlik eşitsizliğine son verilmesi amaçlanıyor.
Avrupa'da Üçüncü Ülke Konumunda
Danimarka, Norveç ve İsveç’in ardından zorunlu askerlik sistemini kadınları da kapsayacak şekilde genişleten üçüncü Avrupa ülkesi olacak. Geçtiğimiz yıl askere giden 4 bin 700 kişinin yaklaşık çeyreği kadınlardan oluşuyordu.
Savunma Bütçesi Artırılacak
Danimarka hükümeti, savunma harcamalarını önümüzdeki 5 yıl içinde 6 milyar dolar artırmayı planlıyor. Bu artış, ülkenin NATO’nun belirlediği harcama hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak. Ayrıca, ülkede mevcutta 9 bini profesyonel olmak üzere toplamda 20 bin asker bulunuyor.
Silahlı Kuvvetlerden Açıklama: "Tüm Gücümüzü Harekete Geçireceğiz"
Danimarka Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Michael Hildgord, ülkelerinin 'tüm savaş gücünü' harekete geçirme gerekliliğinden dolayı bu adımın atıldığını belirtti. Silahlı kuvvetlerin daha fazla asker alması gerektiğini vurgulayan Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen ise, mevcut güvenlik durumunu dikkate alarak bu adımın atıldığını söyledi.