HANİFE KANAT

29 Ekim Kadınları Derneği Sivas İl Başkanı Nurten Yanalak, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla Türkiye’de kadın ve insan hakları ihlalinin gün geçtikçe arttığını belirterek açıklamalarda bulundu.

Zaman ilerledikçe insanların tahammül gücünün azaldığını aktaran Yanalak; “Ekonmik zorluklar, geçim kaygısı ve tüm bunların insanlar üzerinde yarattığı etkiler aile içi şiddeti beraberinde getiriyor. Cezaların caydırıcı olmaması insanların diğer insanlara zarar verebilmesini ve insan haklarını ihlal etmeyi kendilerinde hak görmesini sağlıyor. Biz burada adımı devletimizden bekliyoruz. Kadın haklarını gözeten bir İstanbul sözleşmesi vardı, İstanbulda imzalanmış ve uluslararası geçerliliği olan bir sözleşmeydi. Devletimizin İstanbul sözleşmesinden çıkması belli başlı sorunların yaşamasına zemin hazırlamış oldu.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değinen Yanalak; “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla beraber bir nevi kadına yönelik şiddet meşrulaştırılmış gibi oldu. Bu karar insan haklarını ve kadın haklarının ihlalidir. Devletin asli görevlerinden bir tanesi kadın ve insan haklarını korumaktır. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak verilmek istenen mesaj yerine ulaşmış ve aslında suç meşturlaştırılmıştır. Şiddeti kınayan ve hakları koruyan bir sözleşmenin ne gibi bir zararı olabilir ki biz bu sözleşmeden caydık, çıktık?” açıklamasını yaptı.

Sivil Toplum Kuruluşları olarak İstanbul Sözleşmesi için mücadele verdiklerini söyleyen Yanalak; “Bizler İstanbul Sözleşmesi için çok mücadele ettik ve etmeyede devam edeceğiz. Biz kadın ve insan için mücadele edeceğiz, kızlarımız küçük yaşta evlendirilmesin diye, okuma hakları ellerinden alınmasın diye, aile içi şiddete maruz kalmasınlar diye onlar için mücadele edeceğiz. Bu coğrafyada kadınlar ölmesin çocuklar geleceğe umutla baksın diye uğraşacağız” dedi.

Aşı Haftası: Sivas İl Sağlık Müdürlüğü Aşılamanın Hayati Rolünü Anlatıyor Aşı Haftası: Sivas İl Sağlık Müdürlüğü Aşılamanın Hayati Rolünü Anlatıyor