MEHMET TIRPAN

Kadın ve Demokrasi Derneği Sivas Temsilciliği’nin açılışı gerçekleştirildi. Kadın ve Demokrasi Derneği Genel Başkanı Doç Dr. Emine Sare Aydın Yılmazın katıldığı açılış programına Vali Davut Gül’ün eşi Gülden Gül, Sivil Toplum Kuruluşlarının Yöneticileri ve bazı kurum müdürleri katıldı. İlimizde bir otelde gerçekleştirilen programda konuşan Vali Davut Gül’ün eşi Gülden Gül, “Kadın ve Demokrasi Derneği’nin ilimizde açılması bize güç vermiştir. Sivas’ta yaşayan kadınlarımızın birliklerine değer katacaktır. Güçlü Türkiye’nin büyük hedefleri vardır. Bu hedeflere ulaşmak için her ferdin potansiyelini harekete geçirmeliyiz” dedi.

İnsanlığın yarısını oluşturan kadınların anneliğin yanında pek çok alanda fedakârca çalıştığının altını çizen Gül; “Hedefimiz ve gayemiz kadınlarımızın nüfus ve nitelik olarak daha yoğun yer almasıdır. Günümüzde kamuda, özel sektörde, ticarette, siyasette, bürokraside kadınlarımız önemli ve etkin roller üstlenmektedirler. Her geçen gün kadınlara verilen değer artmaktadır. Biz kadınlar olarak her alanda daha çok söz sahibi olmayı, vatanımıza değer katan ortak faydalarda farklılıklarımızı zenginlik sayarak birlik ve beraberlik ruhu oluşturmayı hedefliyoruz. Sivas ölçeğinde değerlendirdiğimizde iş dünyasında, ticarette, meslek edinme kurslarında her yıl artan kadın nüfusunu görmekteyiz. Yıl içerisinde 74 binin üzerinde kadın kursiyerin sertifika aldıklarını, yeni girişimlerde bulunduklarını, yada potansiyellerini geliştirdiklerine şahit olduk. Bizim Gönül Elçileri Projesinde Sivas’ta ciddi desteklerini gördüğümüz kadın dernekleri, siyasi partilerin kadın kolları başkanlıkları, çalışan ve üreten kadınların nasıl bir araya geldiklerini gurur duyarak izledik. Ayrıca kadına yönelik şiddet konusunda Sivas’taki kadın potansiyelinin etkili ve dik duruşu takdire şayandır. Kadına şiddet insanlığa ihanettir. Kadın hakları ve özgürlükleri, kadın ve demokrasi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın istihdamıyla ilgili tüm faaliyetlerde üzerimize düşeni yapacağımıza hiç kimsenin şüphesi olmasın. KADEM hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

23’NCÜ TEMSİLCİLİĞİMİZİ AÇTIK

Kadın ve Demokrasi Derneği Genel Başkanı Doç Dr. Emine Sare Aydın Yılmaz, ise, Kadın ve Demokrasi Derneği Sivas Temsilciliği’nin açılışına ilginin oldukça fazla olduğunu katılımcılara teşekkür ettiğini söyledi.

Sivas’ta olmaktan dolayı mutlu olduğunun altını çizen Yılmaz: “Bugün içimiz kıpır kıpır çünkü 23, temsilciliğimizi havası sert insanı mert olan Sivaslılarla açmaktan gurur duyuyorum. Kadın olarak kadın sorunlarına çözüm üretmek ve adalet merkezli toplumsal dönüşümü gerçekleştirmek üzere sivil toplumun desteğinin öneminin farkındayız. Bu sebeple Türkiye’nin dört bir yanında açtığımı temsilciliklerle her bölgeye hitap eden kadın politikalarının geliştirilmesine ve kadın kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Kadınların güçlü birer birey olması için mücadele edeceklerini aktaran Yılmaz: “Bizim yaptıklarımızın topluma ve ailelere, devletimize bürokrasimize, ekonomimize ve sosyal hayatımıza sirayet etmesi ancak sivil toplum örgütlerinin içinde bulunduğu tüm partnerle bir araya geldiğinde mevcut olabiliyor. Bugün burada sizler sivil toplum örgütleri ile bize vermiş olduğunuz desteklerden dolayı teşekkür ederim. Bir araya geldiğimizde hem kadını hemde aileyi güçlendirmiş oluyoruz. Derdimiz sadece KADEM’i duyurmak değil derdimiz aynı zamanda bir araya gelirsek güçlü olabiliriz anlayışımız. Bizim medeniyetimizde inancımızda ve kültürümüzde kişiler cinsiyetleri ile değil insan sıfatı ile muhatap alınır.  Bizler bir meseleye yaklaşırken kadın veya erkek diye yaklaşmıyoruz. Meseleye yaklaşırken insan olarak en hayırlı işi nasıl yapabiliriz?. Sorumluluklarımız ve görevlerimiz noktasında kadın ve erkekler olarak ayrıldığımızın bilincindeyiz. Kadınlar olarak bize düşen sorumlulukları ne kadar yerine getirebiliyoruz ki burada en önemli sorumlulukta ailenin bir arada tutulması. Bizler aileyi güçlü kılmak adına çalışan bir sivil toplum örgütüyüz. Kadın güçlü, dayanıklı ufku geniş ekonomiyi, siyaseti ve eğitimi iyi bilen bir kadın olursa onun yetiştirdiği çocuklarda güçlü çocuklar oluyor. Bu çocuklar nesilleri, nesiller toplumları toplumlar ise ekonomiyi siyaseti ve devleti oluşturuyorlar” şeklinde konuştu.

SİVAS’TA KADIN OLMAK GURUR VERİCİ

KADEM Sivas Temsilcisi Semra Temurbaş Mavibulut da; “Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas’ta kadın olmak gurur verici. Çünkü Kurtuluş Savaşı sırasında 1918 Türkiye’de ilk kadın derneği dönemin Valisi Reşit Paşa’nın eşi Melek Hanım ve arkadaşları tarafından Sivas’ta Sivas Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti adı altında kurulmuştur” dedi.

Anadolu’nun başka şehirlerine de şubeler açıldığını hatırlatan Mavibulut; “Düşman işgallerini büyük bir hassasiyetle izleyerek itilaf devletlerine zaman zaman protesto nameler yayımlayarak milli orduya para ve mal kampanyaları düzenlemişlerdir. Milli mücadele için Anadolu’ya geçenlere kutlama mesajları gönderen bir kadın derneğidir. Kurtuluş Savaşı boyunca Türk kadınına yakışan birçok hizmetler yapmışlardır. Ankara hükümeti ile ilişkilerini sıcak tutmuşlardır. Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük takdirini almışlardır. Üyelerini şükranla yad ediyorum. Çünkü biz o Sivaslı kadınların açmış olduğu yolda sağlam adımlarla ilerliyoruz. Bu kadınların o tarihte almış olduğu sorumluluk şu an biz Sivaslı kadınların onurudur. KADEM için görevlendirildiğim 14 Eylül tarihinden bu yana maddi manevi desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum”