MELTEM DUMAN

Gıda fiyatlarına gelen fahiş zamlar nedeni ile vatandaşlar mağduriyet yaşamaya devam ediyor. Fiyatların her gün değiştirilirken birçok ürünün stok yapıldığı ve ucuza alınan ürünlerin zamlı olarak satıldığı iddia edilse de gözler ürün barkodlarına çevriliyor.

2 yıldır bakkal dükkanını işleten esnaf Döndü Şahin, “Toptancılar zam geleceğini bildikleri için serbest piyasayı bahane ederek halen zam yapma girişiminde bulunuyorlar. Hal böyle olunca da küçük esnaf iyice küçülüyor. Eksik ürünlerimizi temin edemiyoruz. Böylece küçük marketler  toptancılara yüzde 20 fazla fiyat ödemek zorunda kalıyor. Bazı  süper marketler ise 5 kat daha fazla alarak stokunu yaptı. Bizim gibi gariban küçük bakkallar ise ek çalıştığı gelirle ayakta durmaya çalışıyor” dedi.

Elinde ürün kalmayan küçük esnafın zamlı şekilde de olsa mal almak zorunda kaldığına değinen Şahin, “Ellerinde hiç ürün kalmayan bizim gibi market ve bakkal sahipleri ürünü ara tedarikçilerden piyasa fiyatından yüzde 20 daha fazla para ödeyerek almak zorunda kalıyor. Bu artış artık bizi fiyatlara yansıtmaya zorladı. Bizde tüketiciye zam yapmakta çareyi bulduk. Tedarikçi firmalar stokumuz yok diyerek biraz daha zaman kazanıyor. Zam takibinden kaynaklı ellerindeki ürünleri bekletiyorlar. Hal böyle olunca da vatandaşlarda toptan ürünlerini satın alacakları toptan satış yapan işletmelere yöneldi. Buda işlerimizi olumsuz etkiledi. Çünkü toptancılar çifte zam yaptıkları için esnafa mağdur ediyor. Hal böyle olunca da vatandaşta olumsuz etkileniyor” diye konuştu.