Mehmet TIRPAN

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları devam ediyor. Meclisin dünkü oturumunda yerel parlamentonun gündemini yaklaşık 3 yıldır meşgul eden ve Sivas İl Özel İdaresi ile Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin mahkemelik olmasına neden olan Kuluncak ilçesinin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla ilimiz sınırları içerisindeki Tohma gözesinden su tahsisi yapılması konusu ele alındı.

Geçen ay hukuk komisyonuna araştırılması için verilen önerge doğrultusunda araştırma yapan komisyon rapor hazırladı. Hazırladıkları rapor hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Komisyon Başkanı Fehmi Çevik, “İl Genel Meclisimizin 04.10.2017 tarihindeki toplantısında incelemek üzere komisyonumuza havale edilen Malatya ili Kuluncak ilçesine tahsis edilen içme suyu ve yargı süresi ile ilgili önerge komisyonumuzca araştırılarak rapor haline getirilmiştir. Malatya ili Kuluncak ve Darende ilçelerinin içme ve kullanma suyu için Tohma gözesinden 100lt/sn ve Gökpınar kaynağından 102 lt/sn su tahsis talebi; İl Genel Meclisi’nin 25.11.2015 tarih ve 215 nolu kararıyla tahsisin uygun olmadığına karar verilmiştir. Bu karar üzerine Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü; Sivas İl Genel Meclisinin verdiği bu kararın işlemin yürütülmesinin durdurulması ve işlemin iptaline karar verilmesi için dava açmıştır. Yargılama sonucu Sivas İdare Mahkemesi’nin 01.02.2017 tarih ve 2016/340 Esas 2017/190 karar sayılı kararıyla dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. Mahkemenin verdiği karar sonucunda İl Genel Meclisimiz 05.05.2017 tarih ve 96 kararıyla daha önceden alınan 25.11.2015/215 tarih sayılı karar iptal edilmiştir. Sivas İl Özel İdaresi; Sivas İdare Mahkemesi’nin verdiği 01.02.2017 tarih ve 2016/340 esas ve 2017/190 karar sayılı kararı için istinaf isteminde bulunmuş, istinaf işlemi sonucunda Ankara İdare Mahkemesi 9. İcra Dava Dairesince 2577 sayılı yasanın değişik 45. maddesinin (b) fıkrası uyarınca 21.09.2017 tarihinde istinaf işleminin reddine karar verilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

KARARI MAHKEMEYE BIRAKALIM

Komisyonun hazırladığı rapora ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Fikret Yıldırım “Biz daha önce 50 lt/sn su verilmesine yönelik karar almıştık. Ancak Malatya bu kararı mahkemeye vermiş ve bizim aldığımız karar iptal ettirilmiştir. Ben burada iyi niyet görmüyorum. Madem bizim aldığımız karar mahkeme yoluyla iptal ediliyorsa, neden bir kez daha karar verelim. Burada karar almanın bir mantığı yok. Mahkemenin iptal etmesi açık görülüyorken, karar almayalım. Meclis gündemimizden çıkartalım. Kararı mahkemeye bırakalım” dedi.

 

“BİZ BU OYUNA DÜŞMEYELİM”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kangal İl Genel Meclisi Sırrı Cihangiroğlu ise, “Gerçekten suyun verilmesi doğru değildir. Malatya saniyede 200 lt su istiyorsa bu 1,5-2 milyon kişiye hitap edecek. Bu başından beri belliydi. Bu suyu talep etmelerinin amacı Malatya’nın 2025 tarihinde yaşayacağı su sıkıntısını çözmektir. Yani bu Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin oyunudur. Biz bu oyuna düşmeyelim” ifadelerini kullandı.