MELTEM DUMAN

İddialara göre herhangi bir gerekçe gösterilmeden ceza yiyen fırıncı esnafı Hacı Mustafa Şahin, il yöneticilerine seslenerek isyan etti.

İş yerinde olmadığı gün herhangi bir gerekçe belirtilmeden memurların tutanak tuttuğunu ve buna bağlı olarak da 15 bin TL ceza yediğini ifade eden Hacı Mustafa Şahin, “Gerekçe gösterilmeden tutulan tutanağı İl Müdürüne götürdüm. Kendisine bize hiçbir uyarı verilmeden, eksikliklerimiz söylenmeden ceza yazıldığını ifade ettim. İl Müdürü ise bana cezayı ödemekten başka seçeneğimin olmadığını söyledi” dedi.

Yetkililerle yaptığı görüşmelerden sonuç alamadığını iddia eden Şahin, “Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül’e durumu anlattım. Yaşadığım mağduriyeti duyurmak adına kendisi basın toplantısı düzenledi. Bu cezanın neyden kaynaklı ve neden bu kadar yüksek olduğunun araştırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BÜROKRATLARIMIZ BİZİ EZİYOR”

Ceza yazan memurlara ulaştığında kendisine hakaret edildiğini de iddia eden Şahin, “Cezayı yazan kişilerle görüştüğümde bana hakaretler ettiler. Bu kişilerle yaptığım telefon görüşmeleri kayıtlı. Bu konu hakkında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün soruşturma başlatmasını talep ediyorum. Bizim bu pide fırınlarını, normal büyük işletmeler gibi görmemek lazım. Buralar yarı çıraklık okulu gibidir. Ben 30 yıldır bu işi yapıyorum. Onlarca insan yetiştirdim. Bunların hepsi iş yeri sahibi oldu. Böyle bir cezayı hiçbir zaman görmedim. Yetkililer  bize gelip uyarısını yapsınlar. Eksiğimizi söylesinler, bir daha gelsinler fakat bu kadar yüksek cezaları yazıp esnafı mağdur etmesinler. Küçük esnafın derdini dinleyen yok. Esnaf olarak yetkililere sesleniyorum, bu cezaları denetleyin, kimler neye göre bu cezaları yazıyor? Yukarıda bir şeyler oluyor ancak aşağılarda bilinmiyor. Bizi zorlamasınlar hakkımızı aramak için illa eylem mi yapalım mağduruz diye. Bürokratlarımız esnafı eziyor. Bulundukları makamları bizi tehdit edecek haddi veriyor. Durumu darda olan esnaf olarak bu gelen 15 bin TL cezayı nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

AKGÜL, ŞEHRİ YÖNETENLERE SESLENDİ

Bir kaç gündür esnaf ziyareti yapan Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, esnafların pandemi süreciyle yeni yeni toparlandığını, ancak yüksek ceza ve denetimlerle mağdur edildiklerini savundu.

Kurumların denetimlerinin biraz daha insancıl ve uyarıcı nitelikte olması gerektiğine değinen Akgül, bir fırıncı esnafına iş yerinde olmadığına dair hiçbir gerekçe gösterilmeden 15 bin TL ceza yazıldığını iddia etti.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Mehmet Akgül ise, kurumların cezai yaptırımlarla bir sonuca varamayacağını belirterek, “Özellikle ceza kesen memur arkadaşlara, yetkililerin bir kaç ay ceza kesip te bu cezanın ödenmesinin nasıl olduğunu onlarında hissetmelerini, kendilerinin de mağduriyet yaşamasını talep ediyoruz.  Çünkü ceza yazılan her esnaf kepenk kapatmaya mahkum edilen bir esnaf. Cezalar bilindiği gibi çok ağır. Esnaf borcunu ödemekte, vergisini ödemekte, Bağ Kur’unu yatırmakta çok güçlük çekiyor. Kendi geçimini sağlamakta zorlanıyor. Bunu göz önünde bulundurarak denetim yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Şehri yönetenlere sesleniyorum. Şehrimizin küçük esnaflarının mutlu ve daha huzurlu olabilmesi için cezalarla değil de, uyarıcı denetimlerle teşvik edilmesi, hem ilimizin huzuru için hem de ekonomimiz için daha iyi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.