MEHMET TIRPAN

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, “2018 yılında göreve geldikten sonra Organizede çalışan sayımız 7 bin 305 idi. 2020 yılında 9 bin 329 kişiye yükseldi. 2 bin kişilik bir artış var. Tahsis edilen ve inşaat aşamasında olan fabrikalar bittiğinde istihdam 11 bin 588 kişiye çıkacak. İş adamlarımızla birlikte işsizliği azaltacağız” dedi.

Organize Sanayi Bölgesindeki işçi rakamlarının suni yönde olduğu iddialarına da cevap veren Başkan Eken, “Biz göre geldikten sonra 36 fabrikaya yer tahsisi yapıldı. 36 fabrikanın 5 tanesi faaliyette. 9  tanesi son hazırlıklarını yapıyor. 22 fabrikamız proje aşamasında. Projelerini tamamlayıp 1 yıl sonra faaliyete geçeceklerini beyan ettiler. Ağırlık tekstilde. Bu fabrikalarda üretime başladığında 12 bin istihdam sayısına ulaşacağız. Göreve geldikten sonra Organize Sanayi Bölgesinde 1 tane depo yeri vermedik. OSB’de 150 fabrika var diyoruz. 40 tanesi fabrika 110 tanesi depo. Bu nasıl fabrika diyoruz. 40 fabrikada tabi 7 bin kişi çalışır. 150 fabrikada normalde 150 bin kişi çalışır. Bunları tek tek incelediğimizde çoğunun amacına göre uygun yapılmadığı yapılsada kullanılmadığını tespit ettik. Orada tahsis edilen arazi ve depo olarak kullanılan alanlarla ilgili Organize Müdürlüğümüz çalışma yapıyor. Orada tahsis edilmiş ancak süresi geçmiş arsalar var. Halen herhangi bir şey yapılmamış. Arazi talebinde bulunan ancak süresi geçen ve boşta kalan arazilerin değerlendirilmesini sağlayacağız. Sivas’a gelen yeni yatırımcıya yerimiz kalmadı demek yerine bu tür yerleri vereceğiz. Kendilerine verilen süre içerisinde arazilere fabrikalarını yapanlar bizim başımızın tacı. Ancak araziyi almış gerek zaruri gerekse bilerek fabrika yapmıyorsa bu arkadaşlarımızla ilgili kanuni işlem yapacağız. Süresi dolan arazileri Sivas’a gelen yatırımcılara vereceğiz. 1. OSB dolduktan sonra ağırlığı Demirağ Organize Sanayi Bölgesine vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

YATIRIMCILAR SİVAS’A SICAK BAKIYOR

Sivas’a yatırımcı getirmek adına sürekli çalışmalar yaptıklarını aktaran Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, “İl dışında yaptığımız temasların ardından İş adamlarımızın hepsi Sivas’a yatırım yapmak istiyor. Ancak teşvikte yeteri kadar destek alamadıkları için gelemediklerini söylediler. Sivas’ın 6. Bölge teşvik kapsamına alınması halinde Sivas’a 5 bin ve 10 bin kişilik yatırım yapacaklarını söylediler. Ankara, İstanbul, İzmir gibi bölgelerdeki iş adamlarımız belirli periyotlarla ziyaret edeceğiz. Sivaslı iş adamlarımızı Sivas’a davet edeceğiz” şeklinde konuştu.

İŞKUR’A 33 BİN KAYITLI İŞSZİ VAR

İşverenlerin işçi çıkarmaması noktasında adeta direniş gösterdiğinin altını çizen Başkan Eken, “İç piyasa ve hizmet sektöründe büyük sıkıntımız var. İşkur’a kayıtlı 33 bin işsiz kardeşimiz var. Pandemi sürecinde işten çıkarmalar olsaydı bu sayı 50 bin olur. Kısa çalışma ödeneği ve destekler devam etmezse bir kaç ay sonra işten çıkarmalar serbest hale geldiğinde üzülerek söylüyorum işverenler kazanamadığı için mecburen küçülmeye gidecek. Bunun önüne geçmek için de her fırsatta işverenlerin desteklenmesini istiyoruz. Yeni istihdam alanları oluşturmak adına çaba gösteriyoruz. Hastalık bir iki ayda bitse idi dişimizi sıkardık. Ancak hastalığın ne zaman biteceği belli değil. Hiç bir işveren ve işçinin mağdur olmasını istemiyoruz” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.