ADNAN HASAN FİŞENK

Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak, İsmet İnönü’nün 46. Ölüm yıl dönümü dolayısıyla İnönü konağında açıklamalarda bulundu.

Merhum İsmet İnönünün Cumhuriyetle özdeşleşmiş bir Cumhurbaşkanı olduğunu aktaran Yanalak, “Merhum İsmet İnönü belirli bir süre Sivas’ta yaşadığını hepizmiz biliyoruz. Şehrimizin caddelerine isminin verildiği gibi o dönemde yaşamış olduğu evde Müze haline getirilmişti. Ancak yapılan bir uygulama ile İsmet inönü'nün adının verildiği müzenin 2006 yılında Sivaslıların haberi dahi olmadan Valiliğin kararı ve Kültür bakanlığının oluru ile Müzelik vasfının kaldırılmış olduğunu üzüntü ile öğrendik” dedi.

Cumhuriyet Kadınları Demeği olarak Kültür Bakanlığı ve İl Özel İdaresine dava açtıklarını aktaran Yanalak, “Gerek Sivaslılar gerekse dışarıdan gelen misafirler Kongrenin yapıldığı müzeyi ve İsmet İnönü'nün belirli bir süre yaşadığı ve müze haline getirilen bu binayı gezer Cumhuriyetimizi kuran kahramanlarımızı anarlardı. Ancak bu alanın müzelik vasfı kaldırılmış. Konuya ilişkin dava açtık ve davamız Danıştay da devam ediyor. Sonucu kazanana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Kazanan Sivas olacak. Çünkü, Sivas Tarih ve Kültür şehri diyoruz Tarihimizi ve kültürümüzü yaşatacak müzemizin ve Kütüphanemizin sayısını çoğaltmamız lazım, var olanları yıkıp yok etmemeliyiz Sivas'ı gerçek bir Tarih ve Cumhuriyet şehri olarak görmek istiyoruz. Bizler Atatürk’e, Cumhuriyet’e Cumhuriyetin kazanımlanna sahip çıkma yükümlülüğümüzü ve kararlılığımızı Bu seferde Atatürk’ün en yakın çalışma arkadaşı ve Cumhuriyetimizin kurucularından olan büyük Devlet adamı Merhum İsmet İnönü’nün adının ve hatıralarının yaşatılması için çaba gösteriyoruz ve tüm Sivas halkını duyarlılığa çağırıyoruz. Üzerinde yaşadığımız bu toprakları Düşman İşgalinden kurtarmak için aylarca Savaş cephelerinde kalan Büyük Asker, İsmet İnönü Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda Başbakanlık yapmış, Milli Mücadele döneminde, en büyük desteği veren Sivas İline büyük yatırımlar yaparak, Gelişmişlik sırasında 8. sıraya getiren Vefakar büyük Devlet adamıdır. Sivas Kurtuluş mücadelesinin başladığı, Aydınlanma meşalesinin yakıldığı ve Cumhuriyetimizin temcilerinin atıldığı bir şehirdir. Namuslularda Namussuzlar Kadar Cesur Olmazsa Bu Ülkede Kurtuluş Olmaz diyen merhum İsmet İnönü’yü ölümünün 46. yılında saygı ve Minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.