MEHMET TIRPAN

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Tarihi kent meydanının ışıklandırılması noktasında Özel İdaresinin bütçesinden herhangi bir harcama yapılmayacağını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen finansal desteğin kullanılacağını söyledi.

Işıklandırma projesi için verilen desteğin geldiği aktaran Kaya, “Kent Meydanındaki tarihi eserlerin ışıklandırılması projesine ilk olarak tarihi Sivas Valiliği binasının aydınlatılması ile başlıyoruz. Sivas Valiliğinin ışıklandırılmasının ardından diğer tarihi binalarda ışıklandırılacak. Tarihi binaların ışıklandırılmasına ilişkin projeleri koruma kurulu inceliyor. Bu projelerin bir kaçını da önümüzdeki ay yapılacak olan toplantıda onaylanacağı kanatindeyim” dedi.

Turizm ve kalkınmaya yönelik projeler için bakanlıklardan projeler hazırlayarak destek aldıklarını aktaran Genel Sekreter Kaya, “Bakanlıktan gelen desteği kullanmamız için projeyi İl Özel İdaresi’nin yatırım programına almamız gerekiyordu. Bu nedenle gerçekleştirilen Meclis toplantısında oy birliği ile proje 2019 yılı ek yatırım programına alındı. Ancak bu proje için Özel İdarenin bütçesinden herhangi bir para çıkmayacak. Sivas’ın turizmine katkı sağlamak adına projeler üreterek ilgili bakanlıklardan destek almaya devam edeceğiz. Işıklandırma projesi içinde aldığımız desteği 1 yıl içinde kullanmak zorundayız. Eğer kullanamazsak bakanlık göndermiş olduğu desteği geri çekiyor. Bu parayı başka bir yerde kullanma şansımız yok. Her bakanlığın görev alanına giren hususlar farklı. Tarihi eserlerin aydınlatılması projesi kapsamında Buruciye Medresesi, Şifahiye Medresesi, Kale Camii, Gökmedrese, Güdük Minare ve Kongre Müzesi gibi eserlerde ışıklandırılacak. Sivas’ın gecesi farklı bir güzel gündüzü farklı bir güzel olacak. Bu eşsiz meydandaki eserleri ışıklandırdığımızda kent meydanı eşsiz meydanlardan bir tanesi olacak. Dünyanın sayılı meydanlarından biri olan tarihi kent meydanı ile ilimizdeki diğer birçok tarihi yapı ışıklandırılacak. Bu proje tırnaklarla kazılarak ve büyük bir emek sarf edilerek ortaya çıkan bir proje” ifadelerini kullandı.