MEHMET TIRPAN

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şube Başkanı Salim Eminoğlu, Esnaflara ve tüccarlara verilen kredilerin en az 6 veya 1 yıl faizsiz ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Kısıtlamaların kalkması ile birlikte hareketli bir sezonun açıldığını belirten Başkan Eminoğlu, “İş adamlarımız salgın sürecinde çok büyük miktarlarda krediler kullandı. Biz hep küçük esnaftan bahsettik bu süreçte ancak büyük esnaflarda ciddi krediler kullandılar. Esnafların bu hareketli süreçte para kazanarak acil ihtiyaçlarını gidermesi gerekiyor. Bu sebeple kredi ödemelerinin ertelenmesi esnafa ciddi katkı sağlayacak” dedi.

“ESNAF VE TÜCCAR KORUNMALI”

Bu süreçte küçük esnaf veya büyük tüccarların ayırt edilmeksizin korunması gerektiğini belirten Başkan Eminoğlu, Devlet tarafından verilen desteklerinde devam etmesinde fayda olacağını belirtti.

İlimizde her geçen gün farklı sektörlerde iş yeri açılışlarının yapıldığını ancak bu işyerlerinin aradan geçen belli bir süre sonra iş yapamaz hale geldiğini de belirten Eminoğlu, “İlin nüfusuna göre ihtiyaç olan sektörler belirlenmeli ve sınırlama getirilmeli. Nasıl bir ile eczane açılmasında bir standart varsa bu standart diğer iş kollarına da getirilmeli. Her semtte belirli bir mesafeler aralığında iş yerleri açılışlarına izin verilmeli. İlde gıda sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısı fazla ise yeni iş yeri açacak olan kişi farklı bir sektöre yönlendirilmeli. Her esnafın hakkı korunmalı. Her iş kolu da kendi işini yapmalı. Marketçi marketçiliğini, manavcı manavcılığını ve bakkalcı bakkalcılığını yapmalı. Şimdi Ulusal Markete gidildiğinde baklava, sebze, meyve, hırdavat, kıyafet ve züccaciye ürünleri satıyorlar. Firmaların nace koduna göre satış yapması gerekiyor. Bir işyerinin her sektörde satış yapmasına müsaade edilmemeli. Kentin farklı bölgelerindeki küçük esnafları yok etmememiz lazım. Bu sorun aslında Türkiye’nin sorunu ancak sorunun çözümü noktasında Sivas’ta girişimde bulunabilir” ifadelerini kullandı.