MELTEM DUMAN

Zamlar yüzünden iş yapamaz hale gelen bir diğer sektör ise iplikçi esnafları oldu. İplikçi esnafları, son zamanlarda borsadaki hareketlilikten dolayı sattıklarını malı yerine koyamayacak hale geldiklerini belirtti.

Fırsatçıların stok yaparak mal topladığı için ihtiyaç sahibi esnafın istediği ipliği bulmakta zorlandığını savunan iplikçi esnafları, “ Son zamanlarda borsadaki dalgalanmalar nedeniyle tüm halk zor günler geçiriyor. Bu zorlu süreçten en çok etkilenenlerin başında malesef ki iplikçi esnafı olan bizler geliyoruz. Gelen zamlar yüzünden zor durumdayız. Satın aldığımız hiçbir ürünü tekrar aynı fiyata satın alamıyoruz. İşlerimiz durdu diyebiliriz. Konfeksiyoncular ve fabrikalar ucuz maliyetle almak istiyor. Hal böyle olunca da bizde pahalıya aldığımız ürünü ucuza zararına satacaksak kepenk indirmekten başka çare kalmıyor” dediler.

Sürekli yaşanan zamlardan şikayet eden iplikçi esnafları, “Şu an günlük zam yapılıyor. Dükkanımı açtığım zaman haber geliyor. Çamaşıra zam geldi. Pamuklu ürüne zam geldi. Giyime zam yapıldı. Şu an mal da alamıyoruz. Yaklaşık 3 aydır ben dükkanıma bir çekirdek bile alamadım. Maalesef satış da yok. Mal fiyatı da yüksek, her gün zam yapılıyor. Bir şey alamıyoruz. Şu an yaşanan zammın dolarla alakası yok. Diyorlar ki dolar yükseldi, bu yükseldi, dış güçler yaptı bunu. Konfeksiyon ürünlerinin üretimi Türkiye'de yapılmaktadır. Bunun dolarla ne alakası var. Pamuk, iplik Türkiye'de üretiliyor. Bu  zamlar son 3 ay içerisinde gerçekleşti. Yüzde 200'ün altında zam alan bir şey kalmadı. Bu sebeple çoğu gün siftahsız dükkanı kapatıyoruz. Bunun yanında internet alışverişi bu son zamanlarda çok arttı. Sürekli mahallelerde kargo arabaları geziyor. Bayağı bir yoğunluk var. Parası olan ya internete ya da başka bir yere gider. Parası olmayan da bize gelir. Bizden alır, biz de tanıdık olduğu için vermek zorundayız. İdare de ediyoruz. Paramız da geri dönmüyor. O yüzden bayağı sıkıntı yaşıyoruz." ifadelerini kullandılar.