Tarihi İnönü Konağının akıbeti belli oldu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün çocukluk döneminde Sivas'ta bir dönem yaşamını sürdürdüğü tarihi İnönü Konağı'nın, Sivas Hizmet Vakfı tarafından kullanılmasına karar verildi.

Sivas'ta Bahtiyarbostan Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti Sivas İl Özel İdaresi'ne ait olan İnönü Konağı, tadilatın ardından hakimlik hizmetinde bulunanların dinlenmek ve barınmak amacıyla kullanacağı bir bina olması yönünde karar alınmıştı. Kararın ardından Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakimevi olarak kullanılmak üzere talep edilen alanın tahsisi Sivas İl Özel İdaresi tarafından meclis üyelerinin onayıyla gerçekleştirilmişti.

Ardındansa Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından tepki almıştı. Konuya ilişkin açıklama yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak "Sivas halkının tarihi, kültürü yok ediliyor. Cumhuriyetin kurucularının Sivas'taki etkinliklerini varlıklarını silmek, yok etmek gibi bir düşünce ile karşı karşıyayız. Biz orayı müze olarak görmek istiyoruz” diyerek tepki göstermişti.

Şimdi ise konağın Sivas Hizmet Vakfı tarafından kullanılmasına karar verildi. Kararın ardından vakfın yazıları konağın duvarlarına asıldığı görüldü.

Konağın Geçmişi

1945 yılında Sivas Belediyesi tarafından mülk sahiplerinden satın alınarak 'İnönü Müzesi' adı altında ziyarete açılan konak daha sonra İl Özel İdaresi'ne devredildi. 2006 yılında İl Özel İdaresi tarafından restore edilen konağın bir odasıyla sofasında, 1891-1897 yılları arasında bu konakta oturmuş ve çocukluğunu geçirmiş olan 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün eşya ve fotoğraflarının sergilendiği bir bölüm oluşturularak ziyarete açıldı. 2009 yılında müze statüsünden çıkarılan konak, geçtiğimiz yıl içerisinde yeniden restore edildi.