MEHMET TIRPAN

Tarım konusu ve faiz lobisine yönelik partilerinin planlamaları hakkında bilgiler veren Deva Partisi İl Başkanı Serdar İnce, İktidara gelmeleri halinde ilk 90 günde ve 360 günde hayata geçirmeyi planladıkları 56 maddelik Tarım Eylem Planı hakkında açıklamalarda bulundu.

Yıllardır çiftçilere verilen desteklerin yetersiz olduğunu ifade etmelerine rağmen bir çözüm yolunun bulunamadığını, bu konuda Genel Başkanları Ali Babacan’ın açıkladığı tarım eylem planının çiftçilerin yaralarına merhem olacağını aktaran Başkan İnce, “Ülkemiz ne yazık ki üreticinin, çalışanın desteklenmediği ve üretenin cezalandırıldığı bir ülke haline geldi. Faizler aldı başını gitti. Neredeyse faiz cennetinde yaşıyoruz. Artık ülkenin bu dar boğazdan kurtulmaya ihtiyacı var. Ülkenin bulunduğu durumdan kurtulması için Deva kadroları olarak emaneti almaya hazırız” dedi.

Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle insanların boğazına kadar borca battığını ve üreticilerin haciz havuzuna yitildiğini aktaran Başkan İnce, “Ülkenin bulunduğu bu durumdan kurtulması için değişim şart. Deva kadroları olarak emaneti devralmaya hazırız. Emaneti devralmamız halinde ilk olarak çiftçimizin borçlarını en az 2 yıl faizsiz erteleyeceğiz. Çiftçinin toprağına, traktörüne haciz gelmeyecek ve üretim aksamayacak. Çiftçimizin kullandığı mazotun ÖTV'sini çiftçimize geri iade edeceğiz. Çiftçimizin kullandığı gübrenin maliyetinin yarısını destek olarak kendisine vereceğiz. Elektriği, çiftçiye özel tarifeyle, daha ucuza sağlayacağız. Tarım desteklerini, üretimin yapılacağı dönemin başında açıklayacağız ve aynı yıl içinde destek ödemelerini gerçekleştireceğiz. Çiftçimizin kalkınması için tarımda ithalatı değil, içeride üretimi destekleyeceğiz. Sözleşmeli tarımın yasal altyapısını güçlendirip, üretici sanayici iş birliğini etkin hale getireceğiz. Tarım liselerini tekrar açacağız. Küçük üreticinin pazarlama problemlerini çözeceğiz. Özellikle ihtiyaç fazlası ürünlerde ihracatı destekleyecek, keyfi ihracat yasaklarına son vereceğiz. Başta tohum olmak üzere, dışa bağımlılığı azaltacağız. Tarım sigortası kapsamını genişleterek çiftçilerimizi risklere karşı koruyacağız. Kuraklığın neden olduğu tahribatı önlemek amacıyla; tarımsal sulama yatırımlarını hızla tamamlayacağız. Kapalı devre, yağmurlama ve damlama sulamayı hızla yaygınlaştıracağız. Toprağı su ve teknoloji ile buluşturarak, sulamada israfı önleyecek son teknolojileri teşvik edeceğiz. Sulu tarım yapan çiftçimizin gelirini, bilinçli sulama ve üretim planlamasıyla en az 3 kat artıracağız. DEVA iktidarında Ziraat Bankası yeniden, tekrar çiftçinin bankası olacak. Çiftçimizin teminat problemini çözeceğiz. Tarımsal kredileri, gerçek çiftçilere vereceğiz. Kredilerin geri ödeme zamanını ve hasat dönemi ve süresine göre belirleyeceğiz. Hayvancılık uğraşan üreticilerimiz de, artan maliyetlerin karşısında ezilmeyecek. mera, yayla gibi sorunlar geride kalacak. Yem bitkilerinin kullanımına yüzde 50'ye kadar destek vereceğiz. Yani çiftçiye değerli olduğunu hissettireceğiz” ifadelerini kullandı.