MEHMET TIRPAN

İlk başladığı günden bu yana milyonlarca kişinin yararlandığı İmar Barışı'nda başvurular vatandaşların yoğun talebi üzerine, mağduriyet yaşanmaması için 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılmıştı. 15 Haziran 2019’da sona ermesi planlanan imar barışı süresinin uzatılıp uzatılmayacağı bilinmiyor. Yetkililer İmar Barışından çeşitli nedenlerden dolayı faydalanamayan kişilere herhangi üçüncü bir şans verilmeyeceğini tahmin ediyor. Konutlardaki imar ve iskan sorununun çözülmesi için ele tekrar geçemeyecek fırsatın iyi değerlendirmesi bekleniyor.

KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANMIŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan "İmar Barışı" düzenlemesinde başvuru süresinin 15 Haziran 2019'a kadar uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanmıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karar ile 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için Yapı Kayıt Belgesi başvuru süresi 15 Haziran 2019'e kadar uzatılmıştı.

İMAR BARIŞI NEDİR?

Bakanlar Kurulu'nda çıkan karara göre imarsız yapılar artık kayıt altına alınacak. Mülkiyet sorunu nedeniyle arsa gözüken yapıların, resmi olarak doğalgaz ve su bağlatamama gibi sıkıntıların önüne geçilecek. 2017 yılından önce yapılmış ve bu durumda olan tüm binalar şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir şarta bakılmadan kapsam içerisinde olacak.

İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvurulacak. İmar barışına başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar için başvuru süreci 15 Haziran 2019 tarihine kadar devam edecek.

Vatandaşlar ‘Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu’ aracılığıyla başvurularını yapabilecek. Başvuruda bulunan kişiler kayıt bedelini ödemesi halinde tapularını alabilecek. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek.