Mehmet TIRPAN

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nazım Yakut, İmarsız yapıların kayıt altına alınmasına yarayan imar barışı uygulamasında sona yaklaşıldığını halen başvuruda bulunmayan vatandaşların ellerini çabuk tutması gerektiğini söyledi.

E devlet üzerinden de başvuruların alındığının altını çizen Yakut, “8 Haziran 2018 tarihinde başlayan İmar Barışı başvuruları 31 Aralık’ta sona erecek. Başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağı net değil. O nedenle bu fırsatın kaçırılmaması gerek” dedi.

İlçelerde köylerde ve kurumlarda İmar Barışı ile ilgili bilgiler verdiklerinin altını çizen Yakut, “Sivas’ta İmar Barışına ortalama 50 bin müracaat var. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Sivas’ta 160 bin civarında kayıt dışı yapımız var. 160 bin kayıt dışı konut olmasına rağmen başvuru sayısı 50 bin civarında. 70-80 bin başvuru bekliyorduk. Başvuruda bulunan vatandaşlar 31 milyon 802 bin 412 TL para yatırarak yapı kayıt beldesini aldı. E devlet üzerinden yapı kayıt belgesi oluşturulan vatandaşımızın sayısı 13 bin 474. Başvuru rakamlarının daha da artacağını düşünüyoruz. Türkiye sıralamasında Sivas başvuru noktasında 40 sırada. Şehir ve ilçe meydanlarına mobil stantlar konularak bilgilendirme yapıldı. Vatandaşların daha duyarlı olmaları istendi. Yapı kayıt bedeli de 31 Aralıkta mesai bitimine kadar yatırılması gerekecek. İmar Barışından faydalanan kişilerin yapısına ilişkin davalar varsa dosyalar ortadan kaldırılacak. Verilmiş olan para cezaları kaldırılacak. Elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşlar bu hizmetlerden yararlanacak. Vatandaşın evi kayıt altına alınacak. İmar Barışından faydalanıp da yapı kayıt beldesi alan vatandaşlarımız yapının ömrü devam ettiği müddetçe sorun olmaz” ifadelerini kullandı.