Mehmet TIRPAN

İller Bankası Sivas Bölge Müdürü Harun Cesur, Belediyelerin Yenilenebilir enerji projelerine destek verdiklerini söyledi.

Sivas’ta Belediyelerin rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üretmelerine sınırsız kredi sağlayabildiklerinin altını çizen Cesur, “İlgili Belediye ne kadar elektrik üretilecekse sözleşme imzalıyoruz. Proje hazırlanıyor. Daha sonra yüzde 7 faiz oranı ile kredi veriyor. Sivas’ta Kangal, Deliilyas ve Zara gibi birçok belediyenin projesi devam ediyor” dedi.

Elektrik üretimi için başvuran belediyelerin ürettiği enerjiyi kendi harcaması halinde hçbir yerden izin almasına gerek olmadığının da altını çizen Cesur, “Kendi ürettiği enerjiyi kendi kullanacaksa bunun için ÇEDAŞ veya EPDK’dan izin alması gerekmiyor. Eğer ürettiği enerjinin bir miktarını kendi kullanıp artanını şebekeye verecekse o zaman ÇEDAŞ’tan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan izin alınması lazım. Belediyelerimizin enerji tüketimi az olduğu için genelde satma niyeti ile bu işi yapmak istiyorlar. Yenilenebilir enerji, doğal çevreden sürekli veya tekrarlamalı olarak ulaşılan kaynaklardan elde edilen enerjidir. Yenilenebilir enerji; doğal kaynaklardan elde edilen ve sürdürülebilirliği olan enerjiler olarak da tanımlanmaktadır. Hidrolik, rüzgâr, güneş, jeotermal, biyokütle, biyogaz, dalga, akıntı ve gel-git gibi fosil esaslı olmayan ve dünya varoldukça kendisini yenileyen, tükenmeyen enerji kaynaklarıdır. Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi, Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretimi, Hidrolik Enerji (HES) ile Elektrik Üretimi, Jeotermal Enerji (Sıcak su-Buhar-Gaz ) temini ile entegre sistemler, Su ve yer kaynaklı ısı transferi, Biyokütleden elde edilen gaz (çöp gazı dâhil) ile elektrik ve gaz üretimi yapılabiliyor. Bankamız bünyesinde kurulan yenilenebilir Enerji Kaynakları Müdürlüğünde belirtilen yenilenebilir enerjiye yönelik sistemlerin, uygulamaları da yapılarak kurulması konusunda, her türlü teknik ve finansal destek sağlanmakta” ifadelerini kullandı.