MEHMET TIRPAN

37. Bölge Sivas Eczacılar Odası Başkanı Bahadır Eren, Antibiyotik ilaçların tamamının kullanılmasının hasta sağlığı için önemli olduğunu söyledi.

Rahatsızlığı geçen hastaların antibiyotik kullanımını devam ettirmesi gerektiğini belirten Başkan Eren, “Vücudun antibiyotik karşı direnç göstermesini önlemek adına antibiyotik ilaçların kullanılması gerekli. Ancak bizim toplumumuzda insanlar ilacı 3-4 gün kullanıyor kendini iyi hissetmeye başlayınca ilacı kullanmayı bırakıyor. Bu şekilde kullanılan ve son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlara sık rastlıyoruz” dedi.

İlaçların hekim ve eczacıların önerdiği süre boyunca kullanılmadığını tespit ettiklerini aktaran Eren, “2019 yılında yapılan araştırmada ülke genelinde 1 yıl içerisinde 8 kez hastaneye gittiği tespit edildi. Bu oran Avrupa’da daha yüksek. Ancak salgın döneminde halkın ilaç kullanımı alışkanlığı azaldı. Halkımız salgın sürecinde kalabalık ortamlardan kaçındı ve zorunlu kalmadığı sürece hastane veya aile hekimine pek sık gitmediğini gözlemledik. Eczanelerde bu süre zarfında zaten tam anlamıyla açık değildi. Pandemiden sonra insanların hastaneye gitmeleri kolaylaşınca şuanda ilaç kullanımının arttığını gözlemliyoruz. Bizim ülkemizde genelde insanlar hasta olduktan sonra hastaneye gidiyor. Ama Avrupa da koruyucu tedavi dediğimiz yöntemler daha ağır basıyor. Kişilerin hasta olmadan önce ellerinden geldiği kadar tedbir alması gerekli. İnsanlar yılda en az bir defa çekap yaptırmasını önemsiyoruz. Bu sayede bazı hastalıklar erken tespit edilebiliyor” ifadelerini kullandı.