Mehmet TIRPAN

İl Özel idaresi Genel sekreterliği İller Bankasından veya diğer kamu bankalarından 100 milyon borç para alacak. Sivas Valisi Davut Gül’ün imzasının bulunduğu ek gündem maddesinde “İlimizin coğrafi alanı ve yerleşim yerlerinin fazlalığı ve ihtiyaçlar göz önüne alındığında idaremizin Kültür, Sağlık ve kırsal altyapı işlerinin gerçekleştirilmesinde bütçenin yeterli olmadığı görülmüştür. İlimizin sosyal ekonomik ve kültürel gelişmesine katkı sağlamak amacıyla İl Özel İdaresi olarak yatırım ve projelerini hayata geçirilebilmesi için nakde ihtiyaç duyulmakta olup bu ihtiyaç İller Bankası’ndan veya diğer kamu bankalarından borçlanma yöntemi ile temin edilecektir. Alt yapı ve kırsalda kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan 70 milyon TL’nin ve yapımı devam eden 10 bin kişilik yurdun ihtiyaçlarının karşılanması için İller Bankası’ndan veya diğer kamu bankalarından borçlanmak kaydıyla temin edilebilmesi ve borçlanmaya ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya’ya yetki verilmesi konusunun 5302 sayılı İl Özel İdare kanununun 10/C maddesi uyarınca karar alınmasını rica ederim” şeklindeki teklif oy birliği ile kabul edildi.

 Kabul edilen borçlanma teklifi ile ilgili söz alan BBP İl Genel Meclis Üyesi Aytekin Kulmaç: “İki tane kurum adına borçlanma talebi var. Borçlanma talebinin gerekçeleri alt yapı eğitim ve kırsaldaki sıkıntıların çözülmesi noktasında. Borçlandığımız kredilerden alt yapıya ne kadar bütçe ayıracağız” dedi.

AK Parti Kangal İl Genel Meclisi Üyesi Emin Ünlüer ise “ Bu ay bütçe konusunda çalışma yapıyoruz. Kırsala hizmet gitmesi noktasında coğrafyamızın büyük olması nedeniyle gerçekten paraya da ihtiyaç var. Merkezi bütçeden gelen para bu sene böyle ama yine de köylerden talepler var. Bununla ilgili de borçlanma talebi var. İnşallah bu paranın nasıl kullanılacağını da program yaparak belirleriz. İyi olur diye düşünüyorum”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Sadık Güller de, “Bu borçlanmaya biz de destek veriyoruz. Programlarımız belli oldu. 70 milyon lira alındıktan sonra bugünkü hazırlamış olduğumuz taslak program içinde bu paranın nasıl değerlendirileceğine hep birlikte karar veririz.”

Borçlanma ile ilgili sorulara cevap veren İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Alparslan Ceyhan ise, “Meclise iki tane teklifimiz oldu. Biri 70 milyon diğeri de 30 milyon. 70 milyonun tamamını kırsal alt yapıda kullanacağız. Bununla ilgili program detaylarını önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Program yapıp kırsala harcayacağız. 30 milyonluk borçlanmayı ise 10 bin kişilik yurdun yapımında kullanacağız. Muhtemelen yurtla ilgili maddi eksikliklerimiz olacak. Şuanda kredi görüşmelerimiz devam diyor. Toplamda 100 milyon borçlanacağız. Şuandaki yatırım programı mevcut bütçeye göre yapılacak. 70 milyonluk kredi çektikten sonrada kırsala yönelik ayrı bir program yapacağız” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.