MEHMET TIRPAN

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, İl Afet Risk Azaltma planı kapsamında kurumların deprem ve olası afetlere karşı daha fazla öneri sunmaya başladığını, Haziran ayında yapmayı planladıkları değerlendirme toplantısında hangi eylemlere yer verileceğine ve hangi eylemlerin gündemden düşürüleceğine karar vereceklerini söyledi.

Vali Salih Ayhan Başkanlığında gerçekleştirilecek olan toplantıda ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Müdürlüğü’nün bazı yapılarla ilgili önerilerini görüşeceklerini, yine geçen yıl olduğu gibi bu yılda Maden Tetkik ve Arama Müdürlüğü’nün de önerilerini masaya yatırcaklarını aktaran İl Müdürü Ekinci, “Toplantımızda doğal afet, deprem, riskli yapılar ve yapılması gereken çalışmaları ele alacağız. Yine küresel ısınma ve iklim değişikliğini masaya yatıracağız. 2021 yılında da yoğun olarak yaşadığımız Orman Yangınlarından ders çıkararak kent genelinde tedbirler alacağız. Bu konu ile ilgili Orman Müdürülüğü ile çalıştay yaptık.” dedi.

Orman yangınlarına karşı tedbirlerinde gözden geçirildiğini aktaran Ekinci, “Kent sınırları içerisinde bulunan yerleşim birimlerinden orman bölgesine yakın olan yani ormana yangının sıçraması ihtimali olan yerleri veya orman yangını olduğunda meskenlere sıçrama ihtimali olan birbirine çok yakın yerleşim yerlerini çıkardık. Sivas Merkez ve ilçelere bağlı toplam 113 köyümüz ormanlık alana yakın mesafede. Orman teşkilatımzında bu konularda geçmişte aldığı tedbirlerde var. Onları da  müzakere ettik. Bu yerleşim yerlerinde olabilecek yangın riskine karşılık, su tankerleri dağıtıldı. Yerleşim yerleri ile tarım arazileri arasında koridoor oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapıldı. Yerleşim yerleri ile ilgili yine yakın orman alanlarında bakım çalışmaları yapılarak yanıcı madde miktarının azaltılması görüşüldü. Bu konu gerçekten son derece önemli. Ormanlık alan içerisinde kuru ağaç ve dallar yangını körüklüyor. Hal böyle olunca yangın çok daha kolay farklı bölgelere sıçrıyor. Orman yolları ve ormandan geçen her türlü yolların kenarında koruma bandı oluşturulması ve en sonunda da yılın gidişatına göre hassas günlerde ormanlık alanlarda giriş çıkışların yasaklanması ve devriye atılması gibi bir takım tedbirler yapılacak. Bundan sonraki çalışmalarda da bu çalışmalara ilave olarak neler yapılabilir araştıracağız. Elde ettiğimiz verileri paydaş kurumlarımıza görev şeklinde tanımlayacağız. Anız yangınlarını da bu konuya ekleyecek olursak ciddi bir sıkıntıyı da konrtol altına almış olacağız.” İfadelerini kullandı.