SEYİT ÖMER YILDIZ

İkinci el otomobil piyasası el yakmaya devam ediyor, fiyatlar her türlü çalışmaya rağmen bir türlü düşmek bilmiyor.

İkinci el araç alım satımında her geçen gün artan fiyatlara karşı yetki belgesi zorunluluğunun getirilmesi de bir çözüm olacak gibi durmuyor. Vatandaş elindeki aracı isteği fiyattan satabilmek için direndikçe direniyor. Hal böyle olunca fiyatlar bir türlü düşmek bilmiyor.

Öyle ki bir çok araç sahibi ikinci el aracını sıfır fiyatından da yüksek rakamlara satmaya çalışıyor bu da ister istemez ikinci el piyasasında karışıklığa yol açıyor. Ancak işin özünde tek sorun vatandaşta değil, devletin uygulamış olduğu vergi sistemi her geçen gün vatandaşın cebinden daha fazla para çıkmasına neden oluyor.

Örneğin şuan da bir alman markasına ait bir otomobilin net fiyatı 168 bin 195 TL iken Bunun üzerine konulan 134 bin 556 TL’lik özel tüketim vergisinin ardından 54 bin 495 TL’lik birde KDV uygulanıyor. Tabi bununla da bitmiyor üzerine birde motorlu taşıtlar vergisi bin TL, trafik- tescil ve ruhsat işlemleri resmi bedelleri  313 TL, trafik tescil ve ruhsat işlemleri hizmet bedeli 332 TL derken toplam da 358 bin 900.00 TL gibi bir rakama ulaşıyor. Yani bu da demek oluyor ki iki araba parası ödeyip sadece bir tane alabiliyorsunuz.