MEHMET TIRPAN

Son bir ayda ekonomide yaşanan artışlar ve düşüşler ikinci el araç piyasasının kitlenmesine neden oldu. Döviz kurlarının artması ile birlikte fiyatı 3-4 kat artan ikinci el araçların fiyatlarında düşüş yaşanmaya başlasa da araçlara rağbet yok. Araç fiyatlarındaki düşüşün sürmesi ve fiyat belirsizliği nedeni ile çekimser davranan alıcılar araç almak için beklemeyi tercih ediyor. Hal böyle olunca piyasadaki araçları toplayarak fiyat yükselten bazı şirketlerin elinde kalan araçlar her geçen gün zarar ediyor.

Kentte ikinci el araç alım satımı yapan bazı galericiler şuanda adeta ikinci el araç piyasanın kilitlenmiş durumda olduğunu, ellerindeki araçları satmakta zorlandıklarını belirttiler.

Piyasalardaki belirsizliğin araç alım satımlarını olumsuz etkilediğinin altını çizen satıcılar, “İkinci el piyasasında işler bıçak gibi kesildi. Ne araç alan var nede satan. Son aylarda dolar birlikte araç fiyatları oldukça fazla artmıştı. Dövizdeki düşüşle birlikte sıfır otomobillere indirim yansıyınca ikinci el araç otomobil almak isteyenler beklemeye geçti” dedi.

İkinci el araç fiyatlarında yüzde 20-25 civarında fiyatların geri çekilmesine rağmen piyasada pek fazla bir hareketliliğin olmadığını aktaran esnaflar, “Dolar yüksekken ikinci el araçlara ilgi çok yüksekti. İnsanlar sürekli alım satım yapıyordu. Döviz kurları düştü alım satım bitti. Bizlerinde işleri bir o kadar düştü. Elimizdeki araçların bizde fiyatlarını kısmen de olsa geri çekmeye başladık. Piyasalar normale döndüğünde araç alım satımlarında hareketlilik yaşanır diye tahmin ediyoruz. Araç alacakların beklentileri düşüşün devam edeceği yönünde. Piyasalardaki olumsuzluklar hem alıcıyı hem de satıcıyı gerçekten olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.