MEHMET TIRPAN

Sivas Barosu ve MÜSİAD önceki Başkanlarından Av.Mustafa Coşkun, yerel bir TV kanalında yaptığı konuşmada Kayseri’de bu yıl kenevir ekimi ve biçimi yapıldığını ancak Sivas’ta kenevir ekimi yapılması noktasında herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyledi.

Sivas’ın kenevir ekilecek iller arasına alınması noktasında sözler verildiğini hatırlatan Av. Mustafa Coşkun, Siyasiler ve bürokratik kademede olanlar "Sivas’ta kenevir ekimine başlanması için çalışma başlatıldı. Sivas listeye alındı yakında açıklanacak" dediler. Araya küresel salgın konusu girdi. Herhalde ilgililer diyecekler ki "araya salgın girdi takip edemedik. Talepleri takip etmekte ihmalkar davrandık" diyebilirler, dedi.

Siyasilerin ve bürokratların kenevir konusunda gelinen son durum hakkında kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini aktaran Coşkun, “Kenevir konusunda verilen sözü takipte sıkıntı var diye düşünüyorum. Sözü almışız. Sözden sonra siyasilerin Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığını ve ilgili birimleri sürekli takip etmeleri gerekli. Kararname ve ek listenin çıkması noktasında siyasi baskı yapılmalı idi. Siyasilerin Ankara’dan Sivas’a gelip basına kamuoyuna güzel mesajlar verip ya da TBMM’de konuşup kenevir ekimi ile ilgili önerge verdik veya bakana sorduk gibi kolay söylemler yerine netice odaklı olunsa daha iyi olur. Bizler Sivas kamuoyu olarak tabiri caizse "haticeye değil neticeye bakarız." Dostlarımız arkadaşlarımız kusura bakmasınlar kenevir konusunda verilmiş sözü takip edemediniz. Aynı sıkıntı meslek odalarımızda da var. Meslek Odalarımız da siyasilerle birlikle ziyaretler yaparak takipler yapmalı. Yani Ticaret Odamız, Esnaf Odaları Birliği, Ticaret Borsamız ve Ziraat Odamız ile ilgili STK Başkanlarından oluşan heyetle birlikte siyasiler sık sık Ankara’da adeta baskın ziyaretler yapmalı idi. Bu konuda gerçekten başarısız durumdayız. İlgili kişilere "bu işi takip edemediniz" dememiz lazım ki arkadaşlarımız bu işi daha iyi takip etsinler. Bu bir ders olur inşallah bize. Sivaslılar da odaları ve siyasileri takip etmeli. "Bu konu Sivas’ta konuşmakla olmaz" desinler. "Kenevir ekimi ile ilgili gelişmeyi resmi gazetede görmek istiyoruz" demeliler. Bu işler inşallah ile maşallah ile olmaz. Elbette inşallah diyeceğiz ama fiiliyatta dökmemiz,  icraatlar da yapmamız lazım. Kapıları zorlamamız lazım. Bizde söz senet anlamına gelir. Senedin tahsilini talep etmemiz gerekir. Siyasilerin peşini bırakmamamız lazım. Bu durum siyasilere ve bürokratlara güç verir. Şöyle bir bencilliğe düşmememiz lazım: "Biz gidelim, biz takip edelim puanları biz alalım." Hayır  bu olmaz. Birlikte gidelim. Siyasiler Meslek Odalarına güç verir Meslek Odaları ve STK’lar da siyasilere güç verir. İlgili kişilere ziyaretler yapıldığında siyasiler Sivas’ta baskı altında olduklarını rahatlıkla söyleyebilirler. Hep birlikte talepte bulunulmalı. Sivas’a gelen yetkili siyasiler geldiğinde mutlaka birlikte taleplerimizi dile getirelim. Güç birliği yapmakta fayda var” ifadelerini kullandı.