SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ta hissedilir derecede değişen gece ve gündüz sıcaklıklarının etkisi ile soğuk algınlığına karşı ve vücut direncini arttırmak için ıhlamur içmenin tam zamanı.

Tıbbi tedavilerin yanı sıra bitkisel etkisi ile de soğuk algınlığı, grip gibi hastalara karşı yardımcı etkileri olan ıhlamuru özellikle içerisinde bulunduğumuz bu dönemde tüketmek gerekiyor. Aktarlarda sıkça bulunan ıhlamurun aynı zamanda daha birçok faydası bulunuyor.

Ihlamur soğuk algınlığının en önemli belirtilerinden olan öksürüğe ve buna neden olan bakterilerden vücudun kurtulması için etkili olurken aynı zamanda solunum yollarında oluşan tahrişide gidermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda metabolizmayı güçlendiren ve vücut direncinide arttıran ıhlamur kan dolaşımıda hızlandırmaktadır. Nefes açıcı özelliği ile bronşlarında da yumuşamasına katkı sağlayan ıhlamur, hastalıklara neden olan mikropların terleme yoluyla atılmasında da etkilidir. Ihlamur ayrıca sindirim sistemini hızlandırarak kabızlık problemlerini önleyerek mideyi de güçlendirdiği bilinen etkileri arasında yer almaktadır.