MEHMET TIRPAN

Kolonlarından numune alındıktan sonra yapılan tetkikler sonucu yıkılan Vakıflar İşhanı ile ilgili sevindirici bir gelişme oldu. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıkılan ve uzun süredir kentin ortasında atıl kalan eski Vakıflar İşhanı’nın bulunduğu alana yeni bir bina yapılması noktasında 2 Ağustos’ta ihaleye çıkılacak. Yaşanan anlaşmazlıklar ve mahkeme sürecinin ardından yapılmasına karar verilen bina Taşhan’ın tarihi yapısına zarar vermeden temelleri atılacak. Adeta yılan hikayesine dönen konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Binamızın projesi hazır. Projenin hayata geçirilmesi noktasında 2 Ağustos’ta ihaleye çıkacağız. İlk etapta bina yüksekliği 8 kattı 4 kata düştü. 33 adet bina içerisinde ofisimiz olacak. Alt katta da 9 dükkanımız olacak. Binanın çatı katıda kafe restoran olarak hizmet verecek. Böylece çok fazla gelir kaybımız olmayacak.” dedi.

ULU CAMİNİN İLK OLARAK MİNARESİ RESTORE EDİLECEK

Ulu Cami Restorasyonu hakkında da bilgiler veren Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Ulu Cami’nin restorasyonuna minaresinden başlayalım istedik. Ulu Cami minaresi için rölöve, restitüsyon ve yapısal güçlendirme hazırlanmıştır. Koruma kurulu onayına sunulacaktır. Eğik Minare düzlenmeyecek. Minare 2 yıl boyunca izlemeye alındı. Herhangi bir kaybımız yok. 117 santimlik bir eğimimiz var. Minare içerisinden çelik geçişler yapılması planlanıyor. Projemiz şuan hazır. Kuruldan onay çıktıktan sonra restorasyon için ihaleye çıkacağız. Buradaki sıkıntımız belde kuşakta ve üstte kufi hatlar var. Yani bu kısımlardaki yazıları da revize proje ile tekrar sunacağız. 1930 yıllarda da minarede aynı eğimin olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

SUBAŞI HANI’NIN DA RESTORASYON İHALESİ YAPILDI

Tarihi bir geçmişe sahip olan ve Subaşı olarak bilinen Bitirim Zeki Meydanı’nın arka kısmında kalan Subaşı Hanı hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Karaca, “ İhaleye çıkıldı. Gerek çatı gerekse duvarların altındaki kemer kısımları elden geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

Son olarak Divriği Ulu Cami’de yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Karaca, restorasyonun 2 sene içerisinde tamamlanacağını da sözlerine ekledi.