MEHMET TIRPAN

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mesut Dursun, zor süreçten geçen esnaflara yönelik ikinci bir kredi olanağı sağlanması noktasında yaptıkları görüşme ve yazışmalar sonucunda olumlu sonuç elde ettikleri söyledi.

Başkanlığa seçildiği günden itibaren kısa sürede esnafların lehine işler yapan Başkan Mesut Dursun, “225 Bin TL limitini aşmadan esnaflarımıza artık 25 bin TL’lik ikinci bir kredi verebiliyoruz. Buradaki tek koşul esnafımızın kooperatifimizden kullandığı kredinin bir tane olması. Salgın sürecinde olduğu gibi artık esnaflarımıza hızlı bir şekilde ikinci bir kredi vereceğiz. Ortaklarımıza tüm gücümüzle destek vereceğiz” dedi.

Yaptıkları görüşmelerin ardından 2. Kredi butonunun sistemlerinde açıldığını ve isteyen esnaflara kredi verilmeye başlandığının altını çizen Başkan Dursun, “Örneğin 150 Bin TL krediyi esnafımıza vermişiz. Ancak 6-7 ay sonra esnafımızın 20 -25 bin TL acil paraya ihtiyacı olmuş. Esnafımız bize geliyordu bizden 25 Bin TL kredi istiyordu. Esnaf kardeşimize çekmiş olduğu 150 Bin TL kredinin üzerine 20-25 Bin TL ekleyip tekrar kredi çektiriyorduk. Bu durumda o ortağımıza zarar veriyordu.  Çünkü ortağımız 170 veya 175 Bin TL’nin masrafını yeniden veriyordu. En çokta masrafta bankaya veriliyordu. Bu konuda çalışma yaptık. Salgın döneminde nasıl esnaflara ikinci bir kredi verdikse aynı durumun salgın sonrasında da devam etmesini talep ettik. Yaptığımız görüşmeler sonucunda da olumlu sonuçlar elde ederek ilk uygulamasını da yaptık. Yani artık esnafımıza 25 Bin TL’lik ek kredi verebiliyoruz 225 Bin TL’yi aşmamak şartı ile. Eğer ortağımızın bizde 2 kredisi varsa maalesef 3’ünci krediyi veremiyoruz. Küçük meblağların temininde esnafı sıkıntıya sokturmayacağız. Tek kredisi olan esnafa aynı kredi kartından para çeker gibi hızlı bir şekilde para temin edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 10’LUK KESİNTİ DE ORTADAN KALKTI

Esnafların sürekli dillendirdiği yüzde 10’luk kesintinin de ortadan kalktığının altını çizen Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mesut Dursun, “Halk Bankası esnaflara kredi veriyor ve verdiği kredinin miktarını esnafın kredi kartına yüklüyordu. Kredi kartına yüklenen meblağ ile de esnafların alışveriş yapması sağlanıyordu. Ama esnaf ve sanatkarın nakite ihtiyacı oluyordu. Bu uygulamanın eksik olduğuna ilişkin yazılar yazdık. Sözlü görüşmeler yaptık. Bu durum sadece Sivas’ta olmuyordu. Diğer illerde de aynı durum söz konusu oluyordu. Yazışmaların sonucunu aldık. Esnaflardan yapılan yüzde 10’luk kesintiyi kaldırdık. Kişi şuanda 100 bin TL kredi alıyorsa kredinin tamamı eline geçecek” şeklinde konuştu.