SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas- Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) için geri sayım başlamışken Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde başta Vali Salih Ayhan olmak üzere il protokolü ve ilgilerin katılımı ile “ Sivas-Ankara Yüksek Hızlı Treninin Sivas’ın Sosyo-Ekonomik Gelişimine Katkılıları”konulu toplandı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken; “ Yüksek hızlı tren hattının Ankara-Sivas arasının açılmasıyla bölgenin hızlı bir şekilde gelişeceği ve bölge insanın hayatının değişeceğini biliyoruz. İstanbul’daki bir kişi 4 saatte Sivas’a gelebilecek. Ankara’ya 2 saatte gidilebilecek. Sivas’a yılda 2 milyon gurbetteki hemşehrimiz geliyor. 800 Bin civarında turist geliyor. Bu sayı hızlı trenin gelmesiyle 6 milyona ulaşacak diye tahmin ediyoruz. Turizm gelirlerinde büyük artış sağlanacak. Tabii burada şehrimizi ve turizm alanlarımızı bu duruma göre hazırlamamız gerekecek”dedi.

Eken; “Yüksek hızlı trene Sivas’ı hazırlamak için Sivas Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir takım hazırlıklar yapıyoruz. Eskişehir Sanayi ve Ticaret Odalarımız, Konya Ticaret ve Sanayi Odalarımız başta olmak üzere Hızlı Tren seferlerinin başladığı illerimizle koordineli olarak bir çalıştay düzenleyeceğiz. Sivas Valiliğimiz öncülüğünde Belediyemiz ile ortak yapacağımız bu çalıştayda Sağlıktan, sanayiye, ticaretten eğitime kadar bir çok alanda yol haritası belirleyeceğiz. Şehir içi ulaşımdan, sağlık kuruluşlarımıza, lokantalarımız, otellerimiz, turizm alanlarımız ilçelerimiz gibi geniş bir alanda mevcut hizmetlerimizi ele alacağız ve varsa eksiklikler bunların giderilmesi için çalışma başlatacağız” ifadelerini kullandı.

TÜM PLANLARIMIZI PROFESYONEL OLARAK YAPMALIYIZ

Programda konuşan Vali Salih Ayhan; “Ankara-Sivas çok yakında 2 saat” Ankara-Sivas arasında toplam 1.889 kilometre uzunluğunda yüksek hızlı tren hattı yapımında sona yaklaşıyoruz. Yüksek Hızlı Treni çok büyük bir fırsat olarak görüyorum. Ancak şehrimize gelecek insanlara neyi sunacağız, hangi hareket alanlarını yaratacağız? Tüm bu planlamalarımızı profesyonel olarak yapmak zorundayız. Altyapısını hızlı trene hazırlamayan bir şehir ile olumlu etkilerden yararlanmak mümkün değil. Bağlandığımız şehirlerle etkileşim haline gireceğiz ve bu etkileşim sadece mekânsal anlamda değil birçok alanda gerçekleşecek. Sosyal, kültürel, bilimsel, ekonomik, sportif birçok alanda bu etkileşimin izlerini görmemiz mümkün olacak. Sadece bir demiryolu hattıyla değil tüm dinamiklerimizle birleşip yeni bir kentsel gelişme koridoru oluşturacağız. İlk gelişmenin hizmetler alanında olmasını bekliyoruz” dedi.

SİVAS’I BİR DESTİNASYON MERKEZİ HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Ayhan; “ Sivas Valiliği olarak sektörün aktörleriyle özel buluşmalar gerçekleştirdik. Otelciler, Restoranlar, Acenteler, zanaatkârlar. Amacımız elbette tüm paydaşları aynı vizyon ve misyon etrafında birleştirmekti. Bu anlamda iyi bir birliktelik kurduğumuzu düşünüyorum. Turizmde birlikteliğin yani ortak aklın sağlanması amacıyla Turizm Platformunu kurduk. Belediyemiz ile ortak olarak Kültür A.Ş.’yi kurduk. Şu anda “Dijital Turizm Projesi (Visit Sivas)” başlığı altında, tüm değerlerimizi bir arada toplayan, tanıtan, küreselleşmesine katkıda bulunan ve ilimizi cazibe merkezi haline getirecek, dijital bir platform kurduk. Hizmet alanında kaliteyi artırmak için kuracağımız “Turizm Akademisi” ile turizm alanında hizmet veren tüm çalışanlarımızı akredite eğitimlerden geçireceğiz. Bu anlamda çağı iyi okuyor, değişen turizm anlayışlarını takip ediyoruz”ifadelerini kullandı.

Vali Ayhan son olarak; “Sivas’a ulaşmanın kolaylaşması ve hızlanması, Sivas’ta düzenlenecek eğitimlerin, kongrelerin sayısının artmasını, öğrencilerin Sivas’ı daha çok tercih etmesini sağlayacak. Tüm yaptığımız çalışmalar hızlı trene hazırlık için. Bu Sivas için çok büyük bir şans ve bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Bunları yaparken Hızlı treni ekonomik büyümenin lokomotif bir motoru olarak da algılamamalıyız. Elbette yeni iş kolları yaratabilecek. YHT Sivas’ın sermayesini harekete geçirmeli, eğer Sivas yatırımcısı bu anlamda bir değişime gitmezse başkaları gelir burada yatırım yapar. Bu yüzden özellikle hizmet sektöründe iş yapan Sivaslı işinsanlarımızın, yatırımcılarımızın sürece destek olmasını, şehrimize sahip çıkmasını istiyorum”diyerek konuşmasını tamamladı.