MEHMET TIRPAN

Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Kaba Yem ve Ot Borsasının Sivas’a ekonomik açıdan değer katacağını söyledi.

Her yıl uyarılara rağmen para etmediği için yakılan anızların artık para edeceğini aktaran Hastaoğlu, “Türkiye saman ithal eder duruma geldi deniliyor. Bu söz neden söyleniyor saman hem para etmiyor hemde kimse dönüp samanın yüzüne bakmıyor. Saman para etmediği için çiftçi üretmiyor. Bu nedenle saman yok denecek kadar az. Geçen yıl yurt dışından kesim için Sivas’a getirilen hayvanlara yedirmek için ot bulamadık Sivas’ta. Kars’tan yem getirildi. Bu olay beni çok üzdü. Sivas gibi bir yerde ot olmaz mı?” dedi.

Ot Borsasının açılması halinde artık samanın para edeceğini vurgulayan Hastaoğlu, “Devlet şuanda yem bitkilerine oldukça fazla destek veriyor. Vatandaş üretecek Ot Borsası aracılığıyla üretilen yem bitkisinin satışı sağlanacak. Çiftçi para kazandığı için yem bitkilerindeki ekim oranı artacak. Çiftçilerden ürettikleri saman alınacak yine Ot Borsası aracılığı ile onların adına satılacak. Türkiye’nin herhangi bir ilinde bir vatandaş yem arıyorsa oluşturacağımız sisteme girecek ve rahatlıkla sipariş verebilecek. Samanın veya diğer yem bitkilerinin laboratuvarda küf, nem ve kalite analizi yapılacak. Hayvanına yedirmek için yem alan vatandaş alacağı yemin tüm değerlerini görecek. Alıcı ve çiftçi pazarlık yapacak. Anlaşma sağlandığında ücret alındıktan sonra yem alıcıya gönderilecek. Biz de çok cuzi bir ücret alacağız. Herşey şeffaf olacak. Bunu yapmak için çok geçiktik. Türkiye’de Ot Borsası sadece Sivas’ta olacak. Bu avantajı iyi değerlendirmemiz lazım. Bu yıl sonuna doğru Kaba Yem ve Ot Borsasını bitiririz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.