MEHMET TIRPAN

Vali Salih Ayhan, salgın sürecini en iyi şekilde yönetmeye devam ettiklerini söyledi. Sivas’ta yapılan denetim ve pozitif vakaların tespiti hakkında bilgiler veren Ayhan, “Salgınla mücadelede Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında Sivas’ta nüfus katbe kat arttı. Bu durumu kontrol edebilmek kolay olmadı. Sağlık sistemimizde yoğunluğa rağmen sıkıntı yaşamadık. 150 bine yakın covid test yapıldı. Özellikle Ağustos ve Eylül ayında müthiş bir artış oldu. Artışı kontrol edebildik. Herşey kontrol altında” dedi.

Hastanede 300’ün altında yatan hasta sayısının olduğunu aktaran Ayhan, “Filyasyon ve tespit hızımız oldukça iyi. Pozitif vaka tespit edildiğinde anında müdahale ediliyor. Gerekli ekipmanlarımız tam. Genel anlamda süreci iyi yönetiyoruz. Günlük vaka artışları, bölgesel artışlar ve yapılan analizlere göre çalışmalar yapıyoruz. Pozitif olupda evde kontrol altında kalan hastalarımızı denetlemekte zorlanıyorduk ancak bu sorunu da yurtlar aracılığı ile çözdük. Kurallara uymayanlara cezai müeyyide uygulandı ve yurtlara yerleştirildi. Yaklaşık yurtlarda 25 kişi var. Yurtlarda kalan vatandaşlardan konaklama ve yemek ücreti alınıyor. Şuan genel anlamda durumumuz iyi. Vatandaşların yüzde 99’u maske kullanıyor. Maske kullanımı artık alışkanlık haline geldi. Vatandaşlarımız tedbiri elden bırakmasın yeter” ifadelerini kullandı.

“SAHADA HER GÜN DENETİMLER SÜRÜYOR”

Salgın dönemi boyunca 72 işletme ve 300 vatandaş hakkında işlem yaptıklarını aktaran Ayhan, “ Sivas’ta 3-4 bin civarında esnafımız var. Kaç kişiye işlem yapılmış 72. Aslında dürüst ve kurallara uyan vatandaşlar için biz denetimler yapıyoruz. Bazı işyerleri 3 kez uyarılıyor. Sıkıntı halen devam ediyorsa 1 gün işyeri kapatma cezası veriliyor. Sonra bazı esnaflar işçi çalıştırdıklarını bu süreçte denetimlere ağırlık verilmemesi gerektiğini söylüyor. Eğer bazı esnaflara ayrıcalık gösterirsek kurallara uyan işini layıkıyla yapan esnaflara haksızlık yapmış oluruz. Burada hakkın korunması gerekiyor. Bu konuda vatandaşların ve esnaf odalarının daha çok bizi motive etmesi lazım. Biz ceza yazmaktan ve işyeri kapatmaktan keyif almıyoruz. Ancak esnafın 3 defa uyarılmasına rağmen gerekli düzen alınmıyorsa diğer esnafların hakkını korumak için cezai müeyyide uygulamak zorundayız” şeklinde konuştu.