HABER MERKEZİ

16. ve 19. yüzyıllar arasında tüm dünyanın tıbbi referans olarak benimsediği bilim adamı İbn-i Sina bu yıl da 15-21 Ağustos İbn-i Sina Haftası kapsamında kentte gerçekleştirilecek olan çeşitli etkinliklerle anılacak. Tıp alanında yaptığı çalışmalarla hekimlerin önderi olarak da tanınan İbn-i Sina’nın ölümünün arasından 985. Yıl geçmiş oldu.

İBN-İ SİNA KİMDİR?

İbn Sînâ veya Ebu Ali Sînâ, ya da Batılıların söyleyişiyle Avicenna, İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli doktorlarından, astronomlarından, düşünürlerinden, yazarlarından ve bilginlerinden biri olan

Hekimlerin Piri olarak da tanınan ve İbn-i Sina’nın, 17 Ağustos 980’de Buhara’nın Afşana kasabasında doğduğu, 21 Haziran 1037’de Hemedan’da vefat ettiği biliniyor.

İBN-İ SİNA'NIN EN ÖNEMLİ ESERİ NEDİR?

Eserlerinin en ünlüleri, felsefe ve fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabü'ş-Şifa ile El-Kanun fi't-Tıb'dır Bu iki eser, orta çağ üniversitelerinde okutulmasıyla birlikte, Montpellier ve Louvain'de 1650 yılına kadar ders kitabı olmuştur. Yine tıp ve felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kadar kitap yazdığı da bilinmektedir.