Mehmet TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu “Alerjik Rinit Test” uygulaması hakkında bilgi verdi. Toplantıya Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları, Pediatri ve KBB Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve Numune Hastanesi’nde görev yapan hekimler katıldı.

Uzun yıllar Alerjik Rinit konusunda çalışan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu, “Alerji konusu bildiğimiz gibi bütün branşları ilgilendiren; göz hastalıkları, pediatri, kulak burun boğaz hastalıklarının tamamını içine alan müşterek bir alandır.” dedi.

Prick testinin amacı hakkında bilgi veren Çanakçıoğlu, “Deride bulunan duyarlı mast hücrelerini spesifik bir alerjen ile uyarıyoruz, kabarıklık ve kızarıklık ile karakterize lokal alerjik bir cevap oluşturmayı amaçlar. Buradaki amacımız kişinin alerjen duyarlılığını saptamak. Bu amaçta ne var; daha çok ön kola bir alerjen uygulanıyor. Bir histamin salınımı söz konusu ve bu tip bir jel reaksiyonu, yirmi dakika sonrası reaksiyonu ölçtürerek, bir reaksiyon elde ediyoruz. Kontrendikasyon olmadığı durumlarda avantajları ve dezavantajları var. Avantajları pratik, ağrısız, çabuk sonuç verici, sonuçları güvenilir ve emniyetlidir. Dezavantajları da var, kullandığımız bazı ilaçlar bu test sonuçlarını etkileyebilir. Tabii ki astım çok önemli ve mutlaka o hastaların astimatik tablolarına bakıldığında bir atak geçiriyorsa dikkat edilmesi gerekiyor. Kontrendikasyonların iyi değerlendirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Sonucu etkileyen değişkenler olduğunu belirten Prof. Dr. Çanakçıoğlu, “Uygulama bölgesi (sırt, ön kol), yaş, zaman, cilt sorunları ve ilaçlardır. Pediatride 5 yaştan önce test yapmanın bir manası yoktur. Cilt sorunları; egzama gibi çeşitli durumlarda kesinlikle test yapılamaz” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.