MELTEM DUMAN

Yerli ve yabancı turistlerin ilimizden ayrılması ile birlikte hediyelik eşya satan esnafların işlerinde ciddi durgunluk yaşanmaya başladı.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Murat Özer, yaz aylarında gurbetçilerin olmasından kaynaklı işlerinde hareketlilik yaşanmasına rağmen, kış ayının hissedilmesi ile vatandaşların hediyelik eşyalara ilgisinin azaldığını söyledi.

Son yaşanan zamlardan kaynaklı ürünlerine yüzde 50 gibi fahiş zam yaptıklarının altını çizen Özer, “ Pandeminin devam etmesi nedeniyle hediyelik eşya satıcıları maddi kaybın en çok vurduğu sektörlerden biri oldu. Yazın yerli ve yabancı turistlerin gelmesi küçük esnaf olarak bizi memnun etti. Fakat yurt genelinde olduğu gibi Sivas genelinde de korona virüs (Covid19) salgınıyla turizmden elde ettiğimiz gelirler büyük ölçüde azaldı. Bunun haricinde kış ayı ile satışlarımızda bir durgunluk söz konusu. Maalesef ki ekonomik olarak insanlar zor durumda olduğu için fuzuli olarak görülen hediyelik eşyalara karşı bu aralar uzaklar. Gıda ürünlerine yapılan zamlar, ekonomik olarak vatandaşlarımızı zor duruma soktuğu için hediye alma lüksünden kendini mahrum ediyorlar. Bizde mecburiyetten fiyat etiketlerimizde yonama yaptık. Yüzde 50 gibi bir zam artışı ürünlerimizde söz konusu. Sebebi ürünlerimizin bakır olması dolar kurunun yüksekte seyretmesi alış fiyatlarımızın uçması işlerimize olumsuz yansıdı. Bizim  sektör harici başka esnaf arkadaşlarda durgunluk yaşıyor. Herkes kendi yağında kavrulma derdinde. Eskidendi hediye alma gelenekleri şuan geçim derdi lüks olan hediye tarzı alışverişlerin önüne geçiyor” ifadelerini kullandı.

Hediyelik eşya satıcısı Murat Özen sözlerine, işlerinde eskisi kadar hareketlilik yaşanmadığını vatandaşların zaruri ihtiyaçlarını ancak karşılayarak yaşamlarını idam ettirdiklerini bu sebeple satışlarının durduğunu ekledi.