Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü düzenlediği seminerle hayvan taşımacılığı hakkında bilgilendirme yaptı. İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ‘’Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği ile Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği’nde yer alan 01.01.2014 tarihinden itibaren ‘Hayvan nakil araçları hayvan refahına uygun olduğuna dair onay almadığı takdirde hayvan taşımacılığında kullanılmayacaktır. Ayrıca yetki belgesi almamış nakliyeciler ile yeterlilik belgesi almamış araç sürücüleri ve nakliyeye eşlik eden bakıcılar hayvan taşımacılığı yapamayacaklardır. Yine çalışma izin belgesi almayan kişiler (celepler) aldıkları hayvanları bir ay bekletmeden satamayacaklardır.’ İfadeleri gereğince matbu dilekçe ile müracaat eden ilgili kişiler için Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konferans Salonu’nda 18.01.2017 tarihinde, bir toplantı düzenlenmiş ve Veteriner Hekim M. Alper Sönmez tarafından eğitim verilmiştir.

Eğitime katılanlara hayvan refahı açısından hayvanların nakil öncesinden bitimine kadar geçen süre içinde uygulaması gereken planlamanın hayvan refahını ve korunmasını esas alarak nasıl yapılacağı, canlı hayvan ticareti yapmak isteyen yetiştiricilere sahip oldukları işletmelerin özellikleri, çalışma esnasında uyacakları hususlar ile satıcıların sorumluluk ve yükümlülüklerinden bahsedilmiştir.

Eğitime 28 kadar kişi katılmış olup, bundan sonraki mesleki süreçlerinde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Gıda ve Yem Kanunu ile hayvan refahı ve alım satımı ile ilgili yönetmelikler başta olmak üzere uyulması gereken mevzuatlar içerir eğitim çalışmalarına kurumumuz öncülüğü ile devam edecektir’’ denildi.