Mehmet TIRPAN

Sivas Valisi Salih Ayhan, Et ve Süt Kurumunda kesimi gerçekleştirilen küçük ve büyükbaş hayvanların kanından gübre yapılmasının planlandığını söyledi.

Artan gübre fiyatlarının ardından Tarım ve Orman Müdürlüğünün harekete geçerek gübre yapımı noktasında proje yaptıklarını aktaran Ayhan, “Et ve Süt Kurumu şuan oldukça verimli çalışıyor. Orada kesilen hayvanların kanının değerlendirilmesi noktasında Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz gübre yapımı noktasında proje geliştirmiş. Kesimi yapılan hayvanların kanları toplandıktan sonra çeşitli aşamalardan geçerek gübre haline getirilecek” dedi.

Türkiye’de eşi benzeri olmayan bu proje sayesinde Kızılırmak’ın da kirlenmeyeceğini aktaran Vali Ayhan, “Kendilerini yapmış oldukları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Hayvan kesimi yapılan alanlardan donmuş kanlar toplanılacak. Toplanan kanlar kurutulacak ve toz haline getirilecek. Çeşitli aşamalardan geçtikten sonra da gübre haline getirilecek. Projede son aşamaya gelindi. Önümüzdeki günlerde daha detaylı bilgiyi il müdürlüğümüz verecek. Kesimi gerçekleştirilen hayvanların kanları boşa akıp gidiyordu. Aynı zamanda kanalizasyona karışan hayvan kanı Kızılırmak’ı da kirletiyordu. Proje hayata geçtiğinde hem Kızılırmak ve çevremiz kirlenmeyecek hem de gübre sıkıntımız olmayacak. Bu projenin maliyeti de oldukça az. Çiftçilerimizin gübre sorununa bir nebzede olsa çare bulacağız. Gübre yapıldıktan sonra ihtiyaç fazlasını da başka illere satabiliriz” ifadelerini kullandı.

AVRUPADA BU UYGULAMA YILLARDIR VAR

Avrupa'da et tüketimi için kesilen hayvanların her parçası değerlendirilerek ekonomiye kazandırılıyor. Avrupa ülkelerinin birçoğunda kesilen hayvanların kanı ne kanalizasyona nede çöpe atılmıyor. Belli bir aşamadan geçirilen kan gübre olarak kullanılıyor.