MELTEM DUMAN

Sivas’ta tencere tava, çaydanlık tamiri yapan 55 yaşındaki Seyit Şenor, evlerdeki paslanmış, yamulmuş, kırılmış tencere, tava ve çaydanlıklara deyim yerindeyse hayat veriyor.

Emekli olmasına rağmen emek, sevgi ve azimle ömrünü adadığı mesleğini hiç ara vermeden devam ettiren Seyit Şenor, tava ve çaydanlık tamirinin yanı sıra küçük ev aletlerinin yedek parçalarını da satıyor.

Yıllardır ailesinin geçimini sağlamak için mücadele verdiğine değinen Esnaf Seyit Şenor, paslanmış, kırılmış tencere, tava ve çaydanlıkları tamir ederek rızkını helal yoldan kazandığı için mutlu olduğunu söyledi.

Meslek hayatında kapısına gelen kimseyi geri çevirmediğini belirten esnaf Seyit Şenor, “Son yapılan zamlar ekonomik buhranlar işlerimizi olumsuz etkilese de ayakta durmaya çalışıyoruz. Çok şükür ki sanatımızın ehli olduğumuz için iş sıkıntımız olmuyor. Yine de dükkanımı siftahsız kapattığım zamanlar da oldu, bir haftalık kazancı bir günde kazandığım zamanlarda oldu. Malzemelerin fiyatları iki kat arttı. Ama biz müşteriye çok yansıtmamaya çalışıyoruz. Çünkü insanlar zaten sıkıntıda, yüksek fiyat olunca da hiç yaklaşmıyorlar. El işçiliğimizin karşılığını almadan karımızdan kısarak fiyat biçiyoruz. Kulpları 7 TL 50 kuruşa alıyorum 10 TL satıyorum. Takınca 4 adet kulp 40 TL oluyor. 2 küçük tencereyi almaya kalksan 100’den aşağı fiyata bulamazsın. Onarım ve kaynak işlerinden de ortalama 20 TL’lik işçilik ücreti alıyoruz. Neredeyse boşa çalışıyoruz. Her ne kadar piyasa artsa da fahiş artışlar yapmadık. Zamlı alsak da müşterilerimize yansıtmadık” ifadelerini kullandı.