MELTEM DUMAN

Havaların soğuması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi noktasında son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan balın faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle güne bir kaşık balla başlamanın vücuda inanılmaz faydalarının olduğunu ortaya koyan esnaf Ahmet Turan Kara, Güne bir kaşık balla başlayarak birçok sağlık sorunundan kurtulabilineceğini aynı zamanda birçok salgın gribal rahatsızlıklarla da doğal yoldan başa çıkılabileceğini söyledi.

Balın kalitesinin arının uğradığı bitkilere göre değişkenlik gösterdiğini ve doğadaki bir çok bitkinin insan sağlığı açısından verimli olduğuna dikkat çeken Ahmet Turan Kara, “Balın kalitesinin arının uğradığı bitkilere göre değişir. Balda, B1, B2, B3, B4, B5, B6 ve C vitaminleri vardır. Kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, sodyum klorür ve magnezyum gibi mineraller içerir. Bunun yanı sıra bakır, iyot, demir, çinko balda bol miktarda bulunur. Bu kadar zengin bir ürünün kana doğrudan karışma miktarı ise yüzde 70. Balın, vücut üzerinde çok ciddi olumlu etkisi vardır. Ama en önemlisi vücudun erken yıpranmasını engelliyor. Mide, kalp, sinir, tansiyon, akciğer, olmak üzere pek çok rahatsızlığa da iyi gelmektedir” dedi.

Faydaları bilimsel olarak kanıtlanan balın günde en az iki defa tüketilmesinin bireylerin yaşayacağı her türlü halsizlik, uyku hali ve yorgunluk gibi sorunların da önüne geçeceğine değinen Kara, “Faydaları bilimsel olarak da kanıtlanan baldan tam ve etkili sonuç almanın yolu ise işlem görmemiş, gerçek ham bal seçimi ile mümkün oluyor. Güne bir ya da iki tatlı kaşığı ham bal tüketerek başlanması gerekiyor. Ham bal yedikten sonra bir bardak su tüketilmesi tavsiye ediyoruz” diye konuştu.