MEHMET TIRPAN

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Biçerdöver ile yapılan hasatta dane kaybı yaşandığını aynı zamanda milli ekonomiye zarar verildiğini söyledi.

Sivas'ta hububat hasadının başladığına dikkat çeken Yıldız, “Sivas’ta  dane kaybı yaparak biçim yapan operatörlere Kabahatlar Kanunu 32. Maddeye göre  320  TL. emre aykırı davranış İdari para cezası, 40. Maddeye görede 153,00 TL kimlik beyan etmeme cezası verilecek” dedi.

Hasat döneminin bereketli ve bol kazançlı geçmesini dileyen İl Müdürü Yıldız, “Sivas Valiliğimizin yayınlamış olduğu 16.05.2019 tarih ve 2019/01 no’lu Biçerdöver Kontrolü tebliğ ile biçerdöver kontrolleri hizmetlerinin usul ve esasları belirlenerek web sayfamızdan da ilan edilmiştir. Buna göre Teknolojinin hızla geliştiği ve işgücünün yerini makineleşmenin aldığı İlimizde hububat hasadının yaklaşık  yüzde 90’ı biçerdöverlerle hasat edilmektedir. Tahıl üretimimizde verim kaybına sebep olan biçerdöver ile hasatta dane kaybıdır. Bu nedenle biçerdöverlerin ayarlarını ve kontrollerini iyi yaparak verim kayıplarını mümkün olduğunca asgariye indirmemiz  gerekmektedir. Dane ve sap kaybı milli kayıp. Biçerdöver operatörlerini dane ve sap kaybını önlemek için tekniğine uygun biçim yapmaları konusunda uyarıyoruz. Bu yıl 47 personelimiz ile hasat süresince sahada olacağız. Yaptığımız denetimlerde belgesiz veya yüzde 2'den fazla dane kaybına neden olacak şekilde biçim yapıldığının tespit edilmesi halinde, operatör ve biçerdöver sahiplerine her fiil için ayrı ayrı idari para cezası uygulayacağız. Çiftçilerin bir yıllık emeklerinin karşılığını almaya başladığı şu günlerde biçim hataları nedeniyle çiftçinin emeklerinin toprağa gömülmesine müsaade etmeyeceğiz. Dane kaybının sadece çiftçilere değil ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir. Yüzde 1'lik dane kaybının bile on binlerce ton ürünün değerlendirilememesi anlamına gelmektedir. Olgunlaşmamış, ıslanmış, çiğ düşmüş, sabah çok erken veya akşam geç saatlerde yapılan hasatta dane kaybı daha çok olmaktadır. Bazı biçerdöver operatörlerinin kurslara katılmamış, eğitim görmemiş kişi teknik bilgilerden yoksun kalması nedeniyle hasat yaparken daha fazla dane kaybına yol açmaktadır. Bazı biçerdöverciler çok kâr elde etmek ve fazla gelir sağlamak amacıyla yüksek hızda çalışma yapmaktadırlar. Bu da daha fazla dane kaybına yol açmaktadır. Biçerdöverlerin hasat edilecek tarladaki ürünün cinsi, çeşidi ve gelişme durumuna göre yeniden  ayar yapılması gerekmektedir. Arazinin fazla engebeli, taşlı ve tabancı otların fazla olması vb. durumunda dane kaybı artmaktadır. 2019 yılı hasat döneminde çiftçilerimiz,  biçerdöver sahipleri ile mutlaka  sözleşme yapmalı ve operatör belgesi olmayan ve %2’den fazla dane kaybına sebep olan biçerdöverlere çiftçilerimiz dane-sap kayıpları ile ilgili şikâyetlerini Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüzle 0346 215 17 23’ten Biçerdöver İl Koordinatörümüzle, dahili 1348 hattından iletişim sağlayabilirler. Unutmayalım ki dane kayıplarında biçerdöverciler kadar tarla sahipleri de sorumludurlar” ifadelerini kullandı.